Informace o publikaci

Ploidy Level Variability in South American Fescues (Festuca L., Poaceae): Use of Flow Cytometry in Up to 5 1/2-year-Old Caryopses and Herbarium Specimens.

Logo poskytovatele
Název česky Variabilita ploidních úrovní jihoamerických kostřav (Festuca L., Poaceae): použití flow cytometrie až u 5 1/2 let starých obilek a herbářových položek.
Autoři

ŠMARDA Petr STANČÍK Dan

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plant Biology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova Polyploidy; chromosome number; Andes; biogeography; dessicated tissue
Popis V práci jsou dokumentovány ploidní stupně a počty chromozomů 24 druhů rodu Festuca L. pocházejících z 29 lokalit v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru a Venezuele. Ploidní stupeň 22 druhů je dokumentován poprvé. Na celém jihoamerickém kontinentu dominují vyšší polyploidi, s vyšším zastoupením tetraploidů v severní čísti kontinentu. V kombinaci s počítáním chromozomů byl ploidní stupeň stanovován pomocí flow cytometrie u 4 až 5 a půl roku starých herbářových položek a zralých obilek. Cytometrická měření obilek poskytovala lepší výsledky než měření herbářových položek. Jako nejvhodnější pro pro cytometrická měření u herbářových položek se jevily nejmladší zeléné listy, ještě skryté v pochvách. U starých, hnědavých listů nebo hůře konzervovaných herbářových položek byl DNA signál flow histogramů degradovaný. Obsah DNA vzorků měřený u semen byl oproti herbářovým položkám vždy nižší, což může být zapříčiněno různým zastoupením obsahových látek v měřených buňkách. Mezi F. sodiroana and F. vaginalis byl simultáním měřením obilek pozorován až 15-ti procentní rozdíl v relativním obsahu DNA.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info