Informace o publikaci

The impact of cattle pasturage on small annelids (Annelida: Enchytraeidae, Tubificidae, Aeolosomatidae) in grasslands of the White Carpathians (Czech Republic)

Název česky Vliv pastvy hovězího dobytka na drobné kroužkovce (Annelida: Enchytraeidae, Tubificidae, Aeolosomatidae) v travinných porostech Bílých Karpat (Česká republika)
Autoři

SCHLAGHAMERSKÝ Jiří KOBETIČOVÁ Klára

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj European Journal of Soil Biology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Enchytraeidae; Tubificidae; Aeolosomatidae; Meadow; Pasture; Grassland
Popis Drobní půdní kroužkovci (Enchytraeidae, Tubificidae, Aeolosomatidae) byli studováni na dvou lokalitách v Bílých Karpatech (Česko), které zahrnovaly po jedné louce a jedné pastvině hovězího dobytka. Vzorky byly odebrány ke čtyřem termínům během jedno-ročního období (2002-2003). Počty druhů roupic se pohybovali mezi 11 a 17, více druhů bylo nalezeno na loukách. Nejhojnější druhy byly Enchytraeus buchholzi s.l., Fridericia isseli, F. semisetosa, F. galba, F. bulboides, F. bisetosa, Cernosvitoviella minor (na loukách) a Achaeta spp. (na jedné z pastvin). Druhy rodu Henlea preferovaly pastviny. Rhyacodrilus falciformis byl zjištěn na všech plochách, Aeolosoma hemprichi and A. cf. niveum na jedné luční ploše. Hustoty roupic dosahovali až 13750 jedniců/m2, později vedlo sucho k daleko nižším hodnotám. Hustoty byly obecně vyšší na loukách než na pastvinách. Vertikální distribuce se mezi loukami a pastvinami lišila: v půdě pastvin byl přítomen vyšší podíl jedinců.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info