Informace o publikaci

Aggregate volcanic rocks potential risk for durability of concrete structure?(one of significant factors of structure crisis management)

Logo poskytovatele
Název česky Kamenivo - vulkanické horniny - potenciální riziko životnosti betonové konstrukce ( významných faktor struktur krizového managementu)
Autoři

GREGEROVÁ Miroslava POSPÍŠIL Pavel

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference 11th Euroseminar on Microscopy Applied to Building Materials, Porto, 5-9. 6.2007 - CD ROM,
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova basalt - concrete - asphalt - degradation - petrography - aggregate
Popis Příspěvek shrnuje poznatky možných rizik souvisejících s použitím různých druhů kameniva do různých betonů. Současně akcentuje roli různých podmínek v závislosti na expozici betonový kamenů. Nedílnou součástí celkové analýzy trvanlivosti musí být studium interakcí jak v rámci jednotlivých komponent betonu, tak i mezi betonem a vnějším prostředím.Tyto Odpovědi na tyto otázky jsou základem při aplikaci různých vulkanických hornin (ryolity, andezity a čediče) jako agregátů do betonů. Důležitou informací je také technologický postup přípravy betonu. Článek zobecňuje výsledky případových studií autorů. Zabývá se jak normálními betony, tak i asfaltobetony. Analýza je založena na mineralogicko petrografických metodách optické a elektronové mikroskopie (EDX). Spolu s nimi se uplatňují RTG a silikátové chemické analýzy. Diskutovány jsou jak metody výzkumu tak i uplatnění hornin jako agregátů. Závěrem článku je uveden výčet rizikových faktorů při přípravě betonu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info