Informace o publikaci

THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME

Logo poskytovatele
Název česky Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan TOTUŠEK Jiří

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Biomedical Papers
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova polyphenolic extracts; wine byproducts; isolated perfused rat liver
Popis Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhodobé aplikace hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP450 může být způsoben steatózou jaterních hepatocytů a celkovým snížením funkce jater. Podávání extraktů způsobilo indukci aktivity CYP450 a projevilo se zvýšením hladin paracetamolu (PAR) v perfuzním médiu oproti kontrole. V běžných případech se indukce projeví nejen nárůstem metabolitu, ale i poklesem mateřské látky. V našem případě došlo ke statisticky významnému zvýšení obou sledovaných látek, PAR i jeho mateřské látky fenacetinu (FEN). Podle našeho názoru je zvýšení FEN způsobenou změnou ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info