Characterization of phages of Salmonella genus.

Základní údaje

Originální název Charakterizace bakteriofágů rodu Salmonella.
Autoři

Další údaje

Citace MIKALOVÁ, Lenka, Jan ŠMARDA a David ŠMAJS. Charakterizace bakteriofágů rodu Salmonella. In XVIII. Tomáškovy dny. 2009.
Originální název čeština
Obor Mikrobiologie, virologie
Druh Konferenční abstrakty
Klíčová slova bacteriophage; Salmonella; Myoviridae

Anotace

V souboru 52 kmenů Salmonella enterica byla prostřednictvím křížového testu zjištěna produkce bakteriofágů u 14 kmenů. Pozorované matné plaky (typické pro mírné fágy) vykazovaly velkou rozmanitost ve velikosti (0,1 až 1,5 mm). Celkem 8 fágů bylo inducibilních, jejich produkce se po aplikaci mitomycinu C zvýšila o jeden řád. Mezidruhová aktivita byla zaznamenána u 6 fágů, které lyzovaly indikátorové kmeny E. coli a E. fergusonii. Všechny zkoumané fágové částice měly ikozahedrickou hlavičku a kontraktilní bičík. Programem BLAST byl identifikován fág 1 jako fág PsP3, což potvrdila i PCR. Byla zjištěna blízká příbuznost fágů 9 a 10, která byla potvrzena i podobným restrikčním profilem jejich DNA. Mikrobiologická charakterizace bakteriofágů prokázala, že se jedná o mírné fágy, patřící k morfologickému typu A a do čeledi Myoviridae. Sekvenční analýza určila fága PsP3 a dále identifikovala 13 nových fágů rodu Salmonella.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info