Pokročilé biotechnologie na principu inženýrovaných tkání a orgánů

Teoreticky i prakticky zaměřený kurz pro odborníky (výzkumníky, lékaře, učitele a další) z oblasti vývoje a aplikace diagnostických a léčebných postupů na bázi inženýrovaných tkání a orgánů.

Výzkumníci, lékaři, učitelé, pracovníci regulačních orgánů, ekonomové z oblasti zdravotních služeb, pracovníci farmaceutických firem, studenti SŠ a VŠ.

Termíny kurzu

Cena

Zdarma

Díky podpoře z projektu Národního Plánu Obnovy MUNI 3.2.1

Místo konání

Ústav histologie a embryologie, LF MUNI, Kamenice 3, 62500 Brno

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 30. 5. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Nejnovější poznatky v oblasti vývoje a sebeobnovy tkání, a o účasti kmenových a progenitorových buněk v těchto procesech, přinesly zcela nové možnosti a koncepty aplikovatelné v biomedicíně. Jako příklady lze uvést využití pokročilých ex vivo modelů (např. organoidů) pro vývoj léčiv, zkoumání patogeneze onemocnění pomocí postupů založených na indukovaných pluripotentních kmenových buňkách, vývoj náhrad tkání a orgánů s využitím kmenových buněk, atd. Tato oblast biomedicínského výzkumu a vývoje se prudce rozvíjí a její pochopení vyžaduje velmi rozsáhlé a komplexní znalosti, které zasahují do oblasti vývojové biologie, klinické medicíny, etiky, legislativy a dalších. Navrhovaný kurz přinese v unikátní kondenzované a přehledné podobě souhrn nejdůležitějších skutečností, které jsou esenciální pro možnost efektivně se v dané oblasti zorientovat a znalosti využívat či předávat dál. Kurz využije rozsáhlé expertízy již dnes existující na LF a umožní tak prezentovat vybrané skutečnosti na reálných příkladech.

Uplatnění znalostí

Výstupem tohoto kurzu bude získání komplexního pohledu na nově vyvíjené strategie regenerativní medicíny a tkáňového inženýrství. Absolventi budou rozumět biologickým fenoménům, na kterých jsou tyto postupy jsou postaveny, porozumí nejpokročilejším technologiím, které se uplatňují při „inženýrování“ tkání a orgánů a budou mí na vlastní oči získanou hmatatelnou představu o laboratorních postupech a provozech. Současně budou vybaveni přehledem etických a legislativních skutečností z této oblasti. Tyto komplexní znalosti umožní absolventům mít poučený pohled na nově vyvíjené postupy a učiní je připravenými pro jejich budoucí použití.

Jak se přihlásit

Podmínky pro přijetí

přihlašování ZDE

Průběh studia, lektoři

Podmínky pro ukončení

Aktivní účast v diskuzi na závěr kurzu.

100% účast

Lektoři

Mgr. Tomáš Bárta, Ph.D.

Mgr. Dáša Bohačiaková, Ph.D.

doc. MVDr. Aleš Hampl, CSc.

Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D.

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

doc. MUDr. Libor Streit, Ph.D.

Informace o kurzu

Zajišťuje Lékařská fakulta
Garant
Hodinová dotace 1
Délka vzdělávání v týdnech 1

Váháte?
Máte otázku?

Zajímá vás obsah a podmínky studia kurzu Pokročilé biotechnologie na principu inženýrovaných tkání a orgánů? Zeptejte se nás:

Mgr. Dáša Bohačiaková, Ph.D.

telefon: 549 49 6052
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info