Publication details

Využití geoinformačních technologií jako nástroje sběru, harmonizace a správy dat v Informačním přehledu o žel. přejezdech mimo správu SŽDC

Title in English Use of geoinformation technologies as tools for collecting, harmonization and data management in Information system of rail crossing outside the administration RIA.
Authors

TAJOVSKÁ Kateřina ČÍHAL Robert NOSKOVÁ Olga PROCHÁZKA Martin KOKOJANOVÁ Radka

Year of publication 2014
Type Article in Proceedings
Citation
Web http://gis.zcu.cz/geoseminar/Geomatika_v_projektech_2014-sbornik.pdf
Description Cílem příspěvku je podat celkový přehled využití geoinfomarčních technologií při řešení Projektu výzkumu, vývoje a inovací VG20102014042 - Informační přehled o železničních přejezdech mimo železniční síť Správy železniční dopravní cesty. Tento projekt vznikl z potřeby unifikovat a standardizovat do té doby značně rozdílné způsoby evidence železničních přejezdů mimo správu SŽDC a vytvořit jednotnou metodiku, která by byla zároveň kompatibilní s dosavadní evidencí přejezdů ve správě SŽDC. Jeho ideou je pak dostat tato data i do Informačního systému Integrované záchranné služby, aby zásahové jednotky měly v případě potřeby k dispozici správná a úplná data o všech přejezdech. V průběhu řešení tohoto úkolu vyvstala celá řada problémů pramenících z velmi rozdílných podkladů, které nějakým způsobem vstupovaly jako podkladová data pro informační systém. Tato vstupní data měla různou míru přesnosti jak v kvalitativní, tak kvantitativní stránce – z toho vyplývala potřeba tyto údaje integrovat, harmonizovat, doplnit a interpretovat ve výsledném informačním systému, který má návaznost jak na hlavního správce dat – SŽDC, tak i na „subdodavatele“ - provozovatele drah mimo evidenci SŽDC. Při řešení této problematiky byla využita celá řada geoinformačních technologií, které významnou měrou přispěly k urychlení tvorby a hlavně přehlednosti i provázanosti jednotlivých dílčích částí informačního systému. V prezentaci bude popsán celý proces sběru, integrace, harmonizace a standardizace vstupních dat, jejich následné zpracování a návrh prezentace jak laické tak odborné veřejnosti. Důležitou součástí systému je i nastavení celé řady automatických či poloautomatických kontrol, které mají odstranit chybovost, jež je zatím bohužel průvodním jevem jak jednotné evidence přejezdů v rámci SŽDC, tak i dat, která jim dodávají soukromí provozovatelé. Celá technologie zahrnuje využití GNSS měření, databázové systémy, Geoportál realizovaný technologií Intergraph Thin Client, WMS služby a zároveň informační webový portál.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info