You are here:
Publication details
Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu
| Title in English | Fresh juices and smoothies - monitoring the presence of unregulated important pathogens of bacterial, viral and parasitic origin |
|---|---|
| Authors | |
| Year of publication | 2018 |
| Type | Article in Periodical |
| Magazine / Source | Výživa a potraviny |
| MU Faculty or unit | |
| Citation | |
| web | https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/ |
| Keywords | smoothies; juices; foodborne; parasite; contamination |
| Description | Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz. |