Publication details

Habitatové preference larev Ephemera danica a Heptagenia sulphurea (Ephemeroptera) v ritrálním a potamálním toku (Chvojnice a Oslava)

Title in English Habitat preferences of mayflies Ephemera danica and Heptagenia sulphurea (Ephemeroptera) in rhithral and potamal type of stream (Chvojnice and Oslava)
Authors

JANOVSKÁ Hana ZAHRÁDKOVÁ Světlana

Year of publication 2006
Type Conference abstract
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Description Habitatové preference larev jepic Ephemera danica Müller, 1764 a Heptagenia sulphurea (Müller, 1776) byly studovány na dvou lokalitách odlišného charakteru. Lokality se nacházejí v těsné blízkosti soutoku Oslavy (epipotamal) a Chvojnice (metarhitral), které se liší svojí velikostí a průkazně teplotou vody, která je jedním z faktorů ovlivňujících vývojový cyklus a velikost posledního larválního stádia. Lze proto předpokládat rychlejší larvální vývoj i větší velikost maturních larev v toku s vyšší teplotou vody. Na obou lokalitách byly studovány obdobné habitaty v peřejnaté a v klidněji proudící části toku. Na řece Oslavě byl studován navíc i habitat příbřežní. U všech larev byla pomocí analýzy obrazu změřena délka těla bez štětů a šířka hlavové kapsuly a byl zaznamenáván výskyt maturních larev. Druh Ephemera danica je znám jako reofilní, vývojový cyklus má semivoltinní, plastický. Velikostní kohorty byly zřetelně vytvořeny na řece Oslavě v proudu, kde byla zjištěna i nejvyšší abundance; méně zřejmé byly v peřeji. Při břehu se larvy tohoto druhu vyskytovaly ojediněle a jejich počet byl srovnatelný s počty na obou habitatech na Chvojnici. Z hlediska habitatových preferencí druhu byl tedy upřednostňován proud větší řeky, nebyla však zjištěna výrazná preference některého z habitatů určitou velikostní kohortou. Heptagenia sulphurea je znám jako reofilní, univoltinní zimní druh. Larvy se vyskytovaly na habitatech peřej a proud obou toků, zatímco na příbřežním habitatu řeky Oslavy nebyly zachyceny vůbec. Celkově byly vyšší počty zjištěny na Chvojnici, u obou toků byla upřednostňována peřej. V proudu se vyskytovaly larvy převážně nižších instarů. Maximální velikost obou druhů v každém odběrovém termínu byla průkazně (p = 0,05) větší u larev odebraných z řeky Oslavy než z chladnější Chvojnice. Projekt je podporován granty GAČR 206/06/1133 a MSM 0021622416.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info