O nás

Jsme specializované pracoviště Rektorátu Masarykovy univerzity, do jehož působnosti spadá nejen řada centralizovaných agend spojených se studiem v bakalářských a magisterských studijních programech a programech celoživotního vzdělávání (včetně Univerzity třetího věku), ale také specifické činnosti týkající se uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace, celouniverzitní poradenství v oblasti studia nebo péče o studenty v sociální sféře. 

Která oblast by Vás zajímala?

Přijímací řízení

Koordinujeme a provádíme činnosti spojené s uskutečňováním Testu studijních předpokladů (TSP) a jeho vyhodnocení. Vypisujeme celouniverzitní běhy přijímacího řízení, odpovídáme na dotazy uchazečů, zpracováváme statistiky přijímacího řízení, řešíme žádosti o mimořádný termín TSP. Vedeme také odvolací řízení ve věci nepřijetí ke studiu. Oborové přijímací zkoušky jsou v gesci jednotlivých fakult.

Dotazy k přijímacímu řízení směřujte primárně na adresu: prihlaska@muni.cz

Zprávy o výsledku přijímacího řízení: (Bc. a Mgr.) (NMgr.) (Ph.D.)

Studijní záležitosti

Vedeme odvolací řízení v záležitostech studia v bakalářských a magisterských programech – ukončení nebo přerušení studia, uznání předmětů atd. Práva a povinnosti studentů nebereme na lehkou váhu a dohlédneme na to, aby vše probíhalo podle předpisů a pravidel.

Kontaktní adresa pro dotazy: studijni@rect.muni.cz

Poradenství

Poradenské centrum (PC) je specializovaným pracovištěm Studijního odboru, které se zaměřuje především na podporu studijní úspěšnosti na MU a péči o duševní zdraví a wellbeing studujících. Dokážeme dobře poradit nebo nasměrovat ve studijních záležitostech, poskytujeme psychologické poradenství a poradenství k problematice sexuálního obtěžování. 

Kontaktní adresy: poradenstvi@muni.cz, psycholog@muni.cz

Stipendia

Rektor vyhlašuje řadu stipendijních programů, například na podporu studentů v tíživé životní situaci nebo na podporu studentských aktivit. Přijímáme a vyřizujeme žádosti o stipendia z těchto stipendijních programů. Centrálně pro celou univerzitu zajišťujeme přiznávání a výplatu ubytovacích a sociálních stipendií. Každoročně publikujeme zprávy o vyplacených stipendiích.

Kontaktní adresa pro dotazy: studijni@rect.muni.cz

Poplatky za studium

Jsme koordinátorem agendy poplatků za studium. Staráme se o včasné zveřejnění výše poplatků spojených se studiem a vyřizujeme žádosti studentů o prominutí nebo snížení poplatku za (prodloužené) studium stanovených na základě § 58 odst. 3 zákona o vysokých školách. Dlouhodobá rozhodovací praxe rektora v této oblasti je založena na Sdělení rektora MU č. 1/2017 „Moderace poplatků za studium“.

Kontaktní adresa pro dotazy: studijni@rect.muni.cz

Uznávání zahraničního vzdělání a kvalifikace

Přijímáme a vyřizujeme žádosti o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace v bakalářských a magisterských studijních programech. Žádost může být na MU podána v případě, že vzdělání bylo dosaženo ve studijním programu obsahově podobném některému z programů akreditovaných na MU. Osobní a telefonické konzultace jsou možné pouze v úředních hodinách.

Kontaktní adresa pro dotazy: nostrifikace@rect.muni.cz

Ověřování zahraničního vzdělání v rámci přijímacího řízení na MU

Našim fakultním pracovištím poskytujeme metodickou podporu při ověřování podmínky přijetí ke studiu u absolventů zahraničního vzdělání (§ 48) ve smyslu ustanovení § 48 odst. 7 zákona o vysokých školách.

Informace pro uchazeče o studium s předchozím středoškolským nebo vysokoškolským zahraničním vzděláním jsou zveřejněny zde:

Komise

Zajišťujeme administrativní podporu některých poradních orgánů rektora – konkrétně Ubytovací komise MU, Komise pro stravovací politiku MUStipendijní komise MU. Zasedání jsou sice neveřejná, ale pokud Vás zajímá, jaká témata komise projednávají, můžete se (v autentizované části IS MU) podívat na:

Celoživotní vzdělávání, Univerzita třetího věku

Oddělení celoživotního vzdělávání je samostatným pracovištěm Studijního odboru, které zajišťuje zejména uskutečňování dlouhodobých a krátkodobých kurzů Univerzity třetího věku (U3V). Úcta k věku a příkladná péče o seniory (a další dospělé) je pro nás samozřejmostí.

Webové stránky U3V

Kontaktní adresa pro dotazy: u3v@rect.muni.cz

Servis fakultám, kontrolní činnost

Poskytujeme konzultace a poradenství studijním oddělením fakult, tvoříme a aktualizujeme metodické materiály ke studijním agendám i agendám přijímacího řízení. Sestavujeme harmonogramy (hmg. promocí, imatrikulací, akademického roku), zajišťujeme pravidelný reporting členům vedení a vrcholným orgánům univerzity. Zajišťujeme plnění informační povinnosti vůči matrikám, registrům a jiným institucím (VZP, ministerstva apod.). Ve studijních agendách provádíme předem plánované kontroly.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info