Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
- Project Identification
- QK21020245
- Project Period
- 1/2021 - 12/2023
- Investor / Pogramme / Project type
-
Ministry of Agriculture of the CR
- ZEMĚ
- MU Faculty or unit
- Faculty of Science
- Cooperating Organization
-
University of Veterinary Sciences Brno
- Responsible person doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.
- Responsible person doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
Předkládaný projekt je zaměřen na posouzení vlivu porušení teploty při odběru a transportu vzorků chlazených potravin živočišného původu na jejich mikrobiologický profil, tj. stanovený počet sledovaných mikroorganismů s cílem určit maximální dobu přerušení chladírenského řetězce, která nepovede k ovlivnění výsledků analýz. Bude posuzován vliv způsobu balení výrobku, míry překročení doporučené teploty a doby expozice zvýšené teplotě. Bylo zvoleno 5 modelových zástupců chlazených potravin živočišného původu - syrové mléko, čerstvé sýry, mleté maso, čerstvé ryby a chlazená drůbež. Budou testovány různé tržní druhy a různé způsoby balení těchto výrobků. Výběr sledovaných mikrobiologických parametrů byl proveden s ohledem na požadavky Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 a ČSN 56 9609, v případě syrového mléka potom Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a dalších podkladů. Řešení projektu je rozděleno do 3 navazujících fází. Jednotlivé fáze nejsou striktně časově oddělené.