TIM Master class: Palo Fabuš – Technika a myšlení

Zveme na další ze série projekcí a přednášek Videogram a TIM Master class. Tentokrát se představí Palo Fabuš s cyklem Technika a myšlení, který je volným pokračováním navazujících přednášek z filosofie médií.

15.5. Míra umění a pravidla fantazie

  • ------------------


Technika a myšlení

Počítač obvykle zapínám
ještě než si sundám bundu.
(Karel Škrabal)

J. G. Ballard si v 70. letech všiml, že se svět kolem něj proměňuje tak radikálně, že realita ustupuje do pozadí a že se do popředí dostává spíše fikce - že si fikce a realita doslova prohodily místa. Dnes, s odstupem čtyřiceti let, je zjevné, že se jejich vztah opravdu zásadně a hluboce proměnil.
Vycházeje z filosofie a sociologie médií, z jejich dějin, ale i ze současných poznatků, bude cílem přednáškového cyklu podat syntetický výklad dnešních technologických podmínek myšlení. Leitmotivem cyklu má být otázka Proč dnes svět vzniká spíš podle pravidel fantazie než logiky?

  • ----------------------------

PALO FABUŠ BIO

Palo Fabuš se dlouhodobě zajímá o vztah digitální techniky a lidského údělu. Studoval informatiku, mediální teorii v Brně a sociologii v Praze. V letech 2014-15 absolvoval stáž na Ruhr Universität v Bochumi, kde studoval současnou německou filosofii médií. V minulosti přednášel pravidelně na FSS MU v Brně a k jednotlivým přednáškám byl pozván na VUT FIT, FaVU, FF MU, AVU, UMPRUM a FAMU a jinde. V letech 2005-2008 pracoval jako redaktor Literárních novin. V letech 2005 a 2006 spolupořádal Brno ZOOM - festival kultury nových médií. Od roku 2009 je redaktorem časopisu Umělec; od roku 2011 jeho šéfredaktorem. Dále publikoval v Literárních novinách, Flash Artu, A2, Furtherfield, Vlně a Mediálních studiích. Spolu s básníkem Lubošem Svobodou je autorem Přednášky o vznikavosti (Lačnit Press, 2017). Žije a působí v Nové Perle (Vrané nad Vltavou).

/ Cyklus přednášek Pala Fabuše je součástí série vzdělávacích akcí na téma Jak přežít v post-digitální době (org. 4AM & Multiplace) a semináře TIM Master class (org. TIM MUNI).


Pořadatel
Ústav hudební vědy (Filozofická fakulta)
Odpovědnost
Mgr. Soňa Borodáčová
Další informace, fotografie nebo videa k události
https://www.facebook.com/events/298549111073186/

Načítám mapu…

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info