Informace o projektu
Role šesté chuti, stravy a jednonukleotidových polymorfizmů v obezitě
- Kód projektu
- SOC/1297/2016
- Období řešení
- 9/2016 - 2/2017
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu
- Středoškolská odborná činnost
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Přírodovědecká fakulta
- Mgr. Jiří Plesník, Ph.D.
V posledních letech přibývá důkazů, které poukazují na možnou existenci šesté chuti, tzv. chuti tučné. Z dřívějších studií také vyplývá, že se citlivost na tuky v potravě liší mezi jednotlivými jedinci. To může být dáno jak stravovacími návyky, tak i tělesnou stavbou a genetickou výbavou jedince. Tato práce se zabývala vlivem jednonukleotidových polymorfizmů v genu CD36, vybraných tělesných parametrů a stravovacích návyků na citlivost k mastným kyselinám u vybraných dospívající osob. Dále byla pomocí potravinářské barvy počítána koncentrace houbovitých papil na jazyku.