Informace o publikaci

Scanning the Hyocephalidae: details of their external morphology with respect to phylogenetic relationships within Eutrichophora (Hemiptera: Heteroptera)

Autoři

KMENT Petr HEMALA Vladimír MALENOVSKÝ Igor

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www fulltext
Doi http://dx.doi.org/10.2478/aemnp-2019-0032
Klíčová slova Hemiptera; Heteroptera; Trichophora; Coreoidea; Lygaeoidea; Pyrrhocoroidea; Hyocephalidae; Stenocephalidae; morphology; scent glands; strainer organ; trichobothria; ultrastructure; phylogeny; catalogue; invalid neotype designation
Popis Hyocephalidae (Hemiptera: Heteroptera: Pentatomomorpha) představují čeleď ploštic zahrnující pouze dva rody a tři druhy endemické pro Austrálii. V našem článku jsme poprvé prostudovali vybrané struktury jejich vnější morfologie pomocí rastrovací elektronové mikroskopie. Jako autapomorfie Hyocephalidae jsme potvrdili (i, ii, iii), resp. nově rozpoznali (iv, v) následující stavy znaků: i) apikálně protaženou a špičatou peritremu metathorakálních pachových žláz; ii) přítomnost sítkového orgánu na 3. sternitu u obou pohlaví; iii) trichobothria na 5. sternitu umístěná bezprostředně ventrálně od spirakula, iv) trichobothria na 3.-7. zadečkovém článku seskupená v rámci společného trichomu, v) přítomnost šafránovitých struktur v rámci trichomu. Za zmínku dále stojí především přítomnost mělkého otevřeného bothria (typ B) obklopeného trichomem u Hyocephalidae, což je pravděpodobně odvozený stav sdílený s nadčeleděmi Pyrrhocoroidea a většinou Lygaeoidea, zatímco Stenocephalidae (dříve považované za blízce příbuzné Hyocephalidae) a ostatní Coreoidea se vyznačují uzavřeným bothriem typu A2, bez trichomu. Morfologie trichobothrií u Hyocephalidae tak naznačuje buď jejich blížší fylogenetickou příbuznost k Lygaeoidea + Pyrrhocoroidea než ke Coreoidea, nebo nezávislý vznik otevřeného bothria s trichomem v rámci kládu Eutrichophora. Poukazujeme proto na klíčový význam Hyocephalidae pro lepší pochopení fylogeneze Eutrichophora a nutnost získat fylogenomická data pro další výzkum. Přikládáme též taxonomický katalog Hyocephalidae. Designaci neotypu pro Hyocephalus aprugnus Bergroth, 1906 provedenou ŠTYSem (1964) a podpořenou GRANTem & ŠTYSem (1970) shledáváme neplatnou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info