Informace o publikaci

Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování

Autoři

KOSEČKOVÁ Pavlína

Rok publikování 2018
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Sójové boby a sójové výrobky tvoří významný podíl ve stravě vegetariánů a veganů. O sóji je obecně známo, že dokáže přijímat vyšší množství kadmia z půdy, které se hromadí v sójových bobech. Nadměrnou konzumací sójových potravin mohou být vegetariáni a vegani více zatížení větší zátěží kadmiem z těchto potravin než jedinci stravující se běžným nealternativním způsobem. Pravidelný přívod kadmia může vést k jeho dlouhodobému ukládání v lidském organismu, než se začnou projevovat jeho toxické vlastnosti na zdraví člověka. Tento výzkum potvrdil, že vegetariáni a vegani jsou vystaveni významně vyšší zátěži kadmiem ze sójových potravin ve srovnání s jedinci stravující se běžným nealternativním způsobem a zároveň byl zjištěn také vyšší přívod kadmia ze sójových potravin u veganů v porovnání s vegetariány. Potraviny, které ze 13 skupin sójových potravin nejvíce přispěly k přívodu kadmia u vegetariánů/veganů, byl tekutý sójový nápoj a tempeh, v kterém byla také naměřena nejvyšší koncentrace kadmia. Výzkumu se účastnilo 71 osob, z čehož 16 byli vegetariáni, 28 vegani a 27 jedinci stravující se běžným způsobem. Metodika práce zahrnovala laboratorní měření obsahu kadmia v sójových potravinách a dvojí sběr dat, z nichž jeden byl v elektronické podobě a druhý s osobní asistencí.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info