Informace o publikaci
VITAMIN D Z POHLEDU NOVÝCH A FORTIFIKOVANÝCH POTRAVIN
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2020 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Sborník abstraktů XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“ |
Citace | |
www | Program konference realizované v březnu 2020. |
Klíčová slova | vitamin D, novel foods, mushrooms, yeast, milk, fortification, dietary intake |
Popis | Potravin, ze kterých je možno přirozeně získat vitaminu D, není mnoho. Za jeho hlavní zdroj je sice považována syntéza v kůži, ale ta je ovlivněna řadou faktorů, díky kterým se potraviny pro člověka mohou stát jeho jediným zdrojem. Výzkumy ukazují, že pro správné fungování všech orgánových systémů ho potřebujeme 3-4x více, než se v minulosti udávalo. Z obvyklé stravy přijímá česká populace starší čtyř let 2,5-5,1 µg vitaminu D/den (střední hodnota) a více jak 95 % jedinců nedosahuje dietou stanovených doporučení (Bischofová et al, 2018). Cílem článku je proto popsat některé potenciální zdroje vitaminu D, jejichž konzumací by se dietární přívod mohl podpořit, a to na úrovni široké populace. Půjde o tzv. nové potraviny a dále o potraviny fortifikované. Ty sice na trhu existují, ale jejich rozšíření není v ČR příliš velké. Příspěvek se nezabývá jinými bohatými zdroji vitaminu D - např. rybami, o nichž je známo, že by se v jídelníčku měly objevovat často, přesto jejich konzumace v ČR zůstává nízká (kolem 5,5 kg/osobu/rok), či doplňky stravy, jejichž užívání závisí na tom, zda si je spotřebitel zakoupí a bude užívat. |