Informace o publikaci

VITAMIN D Z POHLEDU NOVÝCH A FORTIFIKOVANÝCH POTRAVIN

Autoři

BISCHOFOVÁ Svatava RUPRICH Jiří

Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstraktů XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“
Citace
www Program konference realizované v březnu 2020.
Klíčová slova vitamin D, novel foods, mushrooms, yeast, milk, fortification, dietary intake
Popis Potravin, ze kterých je možno přirozeně získat vitaminu D, není mnoho. Za jeho hlavní zdroj je sice považována syntéza v kůži, ale ta je ovlivněna řadou faktorů, díky kterým se potraviny pro člověka mohou stát jeho jediným zdrojem. Výzkumy ukazují, že pro správné fungování všech orgánových systémů ho potřebujeme 3-4x více, než se v minulosti udávalo. Z obvyklé stravy přijímá česká populace starší čtyř let 2,5-5,1 µg vitaminu D/den (střední hodnota) a více jak 95 % jedinců nedosahuje dietou stanovených doporučení (Bischofová et al, 2018). Cílem článku je proto popsat některé potenciální zdroje vitaminu D, jejichž konzumací by se dietární přívod mohl podpořit, a to na úrovni široké populace. Půjde o tzv. nové potraviny a dále o potraviny fortifikované. Ty sice na trhu existují, ale jejich rozšíření není v ČR příliš velké. Příspěvek se nezabývá jinými bohatými zdroji vitaminu D - např. rybami, o nichž je známo, že by se v jídelníčku měly objevovat často, přesto jejich konzumace v ČR zůstává nízká (kolem 5,5 kg/osobu/rok), či doplňky stravy, jejichž užívání závisí na tom, zda si je spotřebitel zakoupí a bude užívat.