Informace o publikaci

National identity in the exhibition of the Silesian museum: A case study based on the methodology of dispositive analysis.

Název česky Národní identita v expozici Slezského zemského muzea: Případová studie založena na metodologii dispozitivní analýzy.
Autoři

KOLAŘÍKOVÁ Veronika

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Muzeologia a Kulturne Dedicstvo
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://muzeologia.sk/index_htm_files/MKD_1_24_Kolarikova.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.46284/mkd.2024.12.1.1
Klíčová slova national identity; museum exhibition; case study; dispositive analysis; Silesian museum; Opava
Popis Studie představuje výzkum expozice Encyklopedie Slezska ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Cílem výzkumu bylo identifikovat podobu české národní identity, kterou tato expozice konstruuje a rekonstruuje, a to se zaměřením na prvky a narativy, jejichž prostřednictvím je česká národní identita v expozici prezentována a konstruována. Výzkum se zaměřil také na to, zda tyto prvky kopírují ve společnosti převládající představy a stereotypy spojené s českou národní identitou. Výzkum má podobu případové studie založené na dispozitivní analýze. Výsledky výzkumu ukázaly, že se v dané expozici narativ české národní identity objevuje. Potvrdilo se tak, že národní identita se může objevovat nejen v národních muzeích, ale i v jiných typech muzeí - v tomto případě v regionálním muzeu, v němž se národní a regionální identita prolínají.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info