Informace o publikaci

Chemical and biological evaluation of 153Sm and 166Ho complexes of 1,4,7,10-tetraazacyclododecane-1,4,7,10-tetrakis(methylphosphonic acid monoethylester) (H4dotpOEt)

Název česky Chemické a biologické vyhodnocení 153Sm a 166Ho komplexů 1,4,7,10-tetraazacyklododekane-1,4,7,10-tetrakis(methylfosfonate monoethylester) (H4dotpOEt)
Autoři

FOERSTROVÁ Michaela JANDUROVÁ Zuzana MARQUES Fernanda LURDES Gano LUBAL Přemysl VANĚK Jakub HERMANN Petr SANTOS Isabel

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Inorganic Biochemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Anorganická chemie
Klíčová slova Radiopharmaceuticals; macrocyclic and phosphonate complexes; cyclen derivative; DOTA analogue; lanthanide complexes; radiolanthanides; biodistribution; stability constants; formation and decomplexation kinetics
Popis Nový ligand "methylphosphonic acid monoethylester (H4dotpOEt)" byl syntetizován a charakterizován a jeho komplexy s Sm(III) a Ho(III) ionty byly studovány. Disociační konstanty ligandu jsou nižší než pro analogický ligand H4dota. Konstanty stability Ln(III)-H4dotpOEt komplexů jsou překvapivě nižší než ty s H4dota ligandem pravděpodobobně v důsledku menší koordinační schopnosti fosfonate- monoesterových skupin. Studie kysele-katalyzované dekomplexace ukazují, že oba komplexy jsou kineticky méně inertní než komplexy H4dota ligandu, ale stále více inertní než komplexy s ligandy mající otevřený řetězec. Syntéza 153Sm a 166Ho komplexů s tímto ligandem vedla k stabilním komplexům in vitro a in vivo. Velmi nízká schopnost vazby těchto komplexů na hydroxyapatite (HA) a zvápnětelých buněk byla pozorována a potvrdila, že plně ionizované skupiny jsou nezbytné pro silnou afinitu ke kostem. Oba komplexy ukazují podobné chování in vivo.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info