Informace o publikaci

Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - I. část

Autoři

BŘEZKOVÁ Veronika MATĚJOVÁ Halina

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sestra v diabetologii
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Klíčová slova lactose intolerance; milk
Popis Mléko a mléčné výrobky patří mezi velmi diskutované složky potravy. Vedle potravin obsahujících lepek či vaječnou bílkovinu bývají také nejčastěji vylučovány z jídelníčku. Důvody mohou být různé - kromě oprávněných alergií na bílkovinu mléka, také laická odůvodnění typu „mléko do jídelníčku dospělého nepatří, vždyť žádný savec v dospělosti nekonzumuje mléko" či obavy „mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob". Příčina potíží s konzumací mléka a mléčných výrobků a tedy častá nesnášenlivost těchto potravin je spíše zakotvena v různé snášenlivosti (toleranci) respektive nesnášenlivosti (intoleran-ci) mléčného cukru (laktózy), která souvisí s genetickou výbavou jedince. Lidé z celého světa se na první pohled odlišují barvou pleti, očí, vlasů, tvarem nosu, či přirozenou tělesnou konstitucí - stejně tak i tradiční skladbou jídelníčku. Pro někoho je výhodné mít tmavší kůži, protože jej chrání před silným slunečním zářením - pro jiného by tmavá kůže byla z důvodu nižší intenzity slunečního záření v jeho geografické poloze nevýhodou (nedokázal by si např. vytvořit v kůži potřebné množství vitaminu D). Podobně je tomu i u stravovacích zvyklostí. První část textu se věnuje obecné charakteristice laktózové intolerance, příčinám jejího vzniku a souvislostem vysvětlujícím její různý výskyt u různých populací. Druhá část (připravovaná pro následující číslo časopisu) se věnuje diagnostice a výživovému doporučení při laktózové intoleranci.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info