Informace o publikaci

Stanovení polymorfizmů v genech pro gluthathion-S-transferázy v souvislosti s chemoprotektivním účinkem fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a jejich vliv na riziko kolorektálního karcinomu.

Autoři

HÉŽOVÁ Renata BIENERTOVÁ VAŠKŮ Julie ŠACHLOVÁ Milana VAŠKŮ Anna SVOBODA Marek RADOVÁ Lenka KISS Igor VYZULA Rostislav SLABÝ Ondřej

Rok publikování 2011
Druh Konferenční abstrakty
Citace
Popis Brassica je rod řádu rostlin křížatých, do kterého spadá například hlávkové zelí, čínské zelí, kapusta, květák či brokolice. Důkazy o chemoprotektivním efektu těchto rostlin potvrzují epidemiologické studie z celého světa, ve kterých byl potvrzen pozitivní vztah mezi konzumací tohoto druhu zeleniny a sníženým rizikem nádorových onemocnění různých lokalizací včetně tlustého střeva a konečníku. Předpokládáme, že polymorfizmy v biotransformačních enzymech druhé fáze - glutathion-S-transferázách vedoucí k jejich snížené aktivitě mohou být dalšími genetickými faktory, které utváří schopnost jedince mít prospěch z potenciálně chemoprotektivního účinku fytochemikálií obsažených v zelenině rodu Brassica a sníženému riziku vzniku kolorektálního karcinomu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info