
Workshop Pivo je Boží!
Filozofická fakulta Masarykovy univerzity pořádá ve dnech 29. a 30. září v rámci výzkumného projektu Kulturní dějiny piva již druhý ročník odborného workshopu, jehož cílem je představit pivo jako kulturní a ušlechtilý nápoj. Název akce má za cíl evokovat skutečnost, že program bude zaměřený na spojení církve a výroby piva v historii a současnosti.
Organizátoři si přejí vytvořit prostředí, kde budou moci společně diskutovat vědci, studenti, pivovarníci, lidé z církví, milovníci piva a zájemci o církevní dějiny, a to jak během přednášek a diskuzí, tak nad pohárem kvalitního piva.
Celý workshop odstartuje ve čtvrtek 29. září ve 14.00 blokem přednášek s ústředním tématem pohledu na pivo a náboženství v Asii. Osm výstupů vedených v angličtině se bude věnovat především oblasti Číny, Tibetu, Mongolska, Japonska a Koreje. Vystoupí zde například antropolog Charles Ramble, emeritní profesor oxfordské univerzity, religionista J.F. Marc des Jardins z Montrealu, sinoložka Ute Wallenböck a mnozí další hosté.
Celodenní páteční program se začátkem v 9.30 bude realizován v češtině. Během něj zazní devět příspěvků odborníků z různých oborů. Promluví nejenom vědci, ale také pivovarníci a osoby z církevního prostředí. Na programu budou mimo jiné přednášky historičky Kateřiny Charvátové, želivského převora Jindřicha Zdeňka Charouze, husitské farářky Sandry Silné, památkáře a historika Petra Holuba, majitele pivnic Lukáše Provazníka a dalších zajímavých přednášejících. Mezi hosty pátečního programu bude paní děkanka Filozofické fakulty Irena Radová a také brněnský biskup Pavel Konzbul.
Součástí akce je bohatý doprovodný program spojený s letošní Nocí vědců. Na nádvoří Filozofické fakulty budou instalovány postery s tématy historie pivní láhve a klášterního pivovarnictví. Také proběhne ochutnávka piva stylu Doppelbock, o němž bude ve své přednášce hovořit Lukáš Provazník. Další degustace představí pohledem Jakuba Acsaye belgické klášterní pivovarnictví a tamní specifickou kulturu konzumace piva. Předmětem zájmu bude speciální pivo St. Bernardus Abt. Přítomen bude stánek klášterního pivovaru Vorkloster z Předklášteří se svými čepovanými pivy a také produkty klášterního pivovaru Ossegg. Zajištěno bude bohaté občerstvení v podobě specialit hodících se ke konzumaci s pivem a stánek s kvalitní kávou, přičemž je kladen důraz, aby vše pocházelo od lokálních firem.
Stáhnout článek | .pdf 108 kB |
---|
Kontakty
-
Mgr. Libor Zajíc, Ph.D.
telefon: 549 49 8781 e‑mail: