Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Protinádorový efekt rybího oleje - mýtus, nebo realita?
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2016 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Klinická onkologie |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Doi | https://doi.org/10.14735/amko2016100 |
| Obor | Onkologie a hematologie |
| Klíčová slova | omega-3 fatty acid; fish oil; chemoprevention; anticancer agent; apoptosis; lipid peroxidation |
| Popis | Omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje přinášejí mnohé zdravotní přínosy, využitelné i pro onkologické pacienty. Kromě jejich dobře známého protizánětlivého působení mají potenciál působit synergisticky s chemoterapií a zvyšovat radiosenzitivitu nádorů. Jejich protinádorový efekt je komplexní a založen tak na více mechanismech účinku. Byla u nich popsána zvýšená lipidová peroxidace během léčby; ovlivnění receptorových cest v nádorových buňkách; snížení tvorby prozánětlivých cytokinů, podporujících buněčnou proliferaci; aktivace apoptózy v nádorové tkáni; imunomodulace; a ovlivnění hormonálního metabolismu. Výsledky jak epidemiologických, tak i experimentálních studií podporují existenci protinádorového účinku rybího oleje u zvířat i u lidí. Náš běžný západní styl stravy obsahuje nadbytek omega-6 mastných kyselin, které interferují se zdravotními přínosy omega-3 mastných kyselin, neboť soutěží o stejná vazebná místa a enzymové systémy. Z tohoto důvodu je pro projevení se protinádorového účinku omega-3 mastných kyselin potřeba i současně snížit konzumaci opačně působících omega-6 mastných kyselin. Některé epidemiologické studie mají vedle toho kontroverzní výsledky, které jsou však vysvětlitelné rozpory v jejich metodologice. |