Informace o publikaci

Occurence of freshwater sponges (Porifera, Spongillidae) and sponge-associated organisms in the Dalešice and Mohelno Reservoirs (Czech Republic)

Název česky Výskyt sladkovodních hub (Porifera, Spongillidae) a organismů v nich žijících ve vodních nádržích Dalešice a Mohelno
Autoři

ŽÁKOVÁ Zdeňka OPRAVILOVÁ Věra SCHENKOVÁ Jana MLEJNKOVÁ Hana

Rok publikování 2004
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Výzkumný projekt "Role a sezónní změny ve výskytu sladkovodních hub (Porifera) ve vodních nádržích ovlivněných provozem jaderné elektrárny" v období 2001-2003 byl zaměřen na zjištění úlohy a životního cyklu sladkovodních hub (Porifera)ve vodní nádrži Mohelno. Tato nádrž slouží jako zdroj i recipient chladicí vody pro jadernou elektrárnu Dukovany a je ovlivněna i provozem přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. Referenční lokalita v Dalešické nádrži (Hartvíkovice)nebyla ovlivněna ani chladicí vodou ani přečerpáváním. Růst hub a sezónní změny byly studovány na přirozených a umělých substrátech v hlouce 8-9 m. Nalezeny byly Spongilla lacustris, Ephydatia fluviatilis and Ephydatia mülleri. Navíc byly zaznamenávány fyzikálně chemické faktory, výskyt bakterií a oranismů žijících v koloniích hub.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info