Informace o publikaci

Five new monogenean species from the gills of Mulloidichthys vanicolensis (Perciformes: Mullidae) off New Caledonia, with the proposal of Volsellituba n. g. and Pennulituba n. g. (Monogenea: Dactylogyridae)

Název česky Pět nových druhů monogeneí ze žabar druhu Mulloidichthys vanicolensis (Perciformes: Mullidae) z Nové Kaledonie, s navržením rodu Volsellituba n. g. a Pennulituba n. g. (Monogenea: Dactylogyridae)
Autoři

ŘEHULKOVÁ Eva JUSTINE Jean-Lou GELNAR Milan

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Systematic Parasitology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Perciformes; Mullidae; Mulloidichthys vanicolensis; Monogenea; Volsellituba orchidea; Volsellituba nabla; Volsellituba elephantina; Pennulituba piratifalx; Pennulituba cymansis; taxonomie; systematika
Popis Tři nové druhy rodu Volsellituba n. g. (V. orchidea, V. nabla a V. elephantina) a dva nové druhy rodu Pennulituba n. g. (P. piratifalx, P. cymansis) byly popsány z žaber parmice žlutoploutvé, Mulloidichthys vanicolensis, z Nové Kaledonie. Nově navržené rody jsou charakteristické přítomností následující kombinace znaků: pigmentová zrna nesloučená do očních skvrn, gonády v tandemové pozici, chámovod obtočený kolem levé střevní větve, prostatický rezervoár složený ze dvou částí, sklerotizovaný kopulační orgán bez přídatného aparátu, dextrální nesklerotizovaná vagina, 7 párů marginálních háčků s larválním typem rukojeti, ventrální a dorzální komplex háčků s destičekami. Rod Volsellituba je charakteristický druhy majícími tegumantální záhyby na ventrální straně těla v oblasti vaginy, kopulační orgán se subterminálně otevřenou bází a dorzální destičku formovanou jako 2 bilaterální rudimenty. Rod Pennulituba se od ostatních rodů liší těmito znaky: kopulační orgán s křídlovitou membránou a dorzální destička se slabě sklerotizovanou středovou částí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info