Noc vědců 2019: Šetrně k planetě (ECON MUNI)

Na program Ekonomicko-správní fakulty MU se můžete těšit v prostorách Fakulty informatiky MU. A co vás čeká?



Cesta do světa peněz
Zajímají Vás taje financí? Tak neváhejte a podnikněte s námi cestu do různých koutů světa peněz. Během putování se seznámíte s životním cyklem tradičních měn, ověříte si pravost svých bankovek a dozvíte se podstatu fungování kryptoměn. Můžete se také zastavit u terminálu Bloomberg, ověřit si svou schopnost předpovědět budoucí vývoj cen akcií známých společností či si vyplnit a vyhodnotit test finanční gramotnosti. Cestu světem peněz Vám zpříjemní finanční hry a doplňovačky. A navíc, zasoutěžit si můžete o náš sladký ECOiN.



Ekonomická krize snadno a rychle!
Ekonomické krize jsou považovány za přirozenou součást kapitalistické ekonomiky. Jejich periodický vznik je spojován s cyklickou povahou tržní ekonomiky a je považován za zákonitost svého druhu. U laureátů Nobelovy ceny za ekonomii se objevuje názor, že ekonomické krize jsou důsledkem chybných rozhodnutí konkrétních investorů, bankéřů a dalších. To zajímavým způsobem koreluje s názory špičkových podnikatelů (u nás například Tomáš Baťa) a současně je to i východisko úvah, jak ekonomické krize eliminovat.



Jak tvořit šetrně a neplýtvat
Lidé chtějí pořád více výrobků a služeb. Ruku v ruce s tím přichází často plýtvání zdroji, materiálem, energiemi a časem. Plýtvání je obecně velkým problémem dneška. Jakým principem vylepšit továrny tak, aby se neplýtvalo a vyrábělo šetrněji? Pojďte se podívat a hlavně vyzkoušet sami na sobě, jak vypadají jednoduché postupy, které Vám umožní vyrobit více a přitom neplýtvat a být zase o něco šetrnější... Budeme měnit nešetrnou továrnu čísel na šetrnou a zahrajeme si slovní hru, ať šetříme také čas.



Nekupuj, nevlastni – sdílej
Víte, že vlastnit věci není vlastní každému? Proč naopak někdo rád kupuje a hromadí? Víte také, že nevlastnit je trendy? Proč se stalo nevlastnění jedním ze stavebních kamenů tzv. cirkulární ekonomiky a co řeší podniky, když chtějí do cirkulární ekonomiky patřit? Jak například řeší to, že jejich zákazníci už nebudou kupovat? A přijďte swapovat – sdílejte, co už nepotřebujete a najděte si něco nového pro sebe.



Velká rozhodnutí v malém ekonomickém experimentu
Série několika samostatných aktivit, které mají jedno společné: na vlastní kůži si zažijete, že nehrát fér může být velmi lákavé. Pochopíte, proč vlády a firmy dokončují projekty, které jsou nesmyslné – ekologicky i finančně. Zkusíte si různá pravidla na ochranu rybích populací, a zjistíte zda, máte tendenci být černým pasažérem. Recyklování je super ale zrovna Vám se nechce? Přijďte, uvidíme co s tím.



Těšíme se na vás od 18:00.


Pořadatel
Oddělení vnějších vztahů (Ekonomicko-správní fakulta)
Odpovědnost
Mgr. Jan Nepovím
Další informace, fotografie nebo videa k události
https://noc-vedcu.muni.cz/

Načítám mapu…

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info