Informace o projektu

Informace o projektu
Vliv změny hodnoty a osy astigmatismu na zrakový výkon při různých pohledových vzdálenostech (Porovnání sférických a asférických brýlových čoček)

Kód projektu
MUNI/C/0902/2016
Období řešení
2/2017 - 12/2017
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
WWW stránky projektu
https://is.muni.cz/do/med/KOO/
Klíčová slova
brýlové čočky, sférické brýlové čočky, asférické brýlové čočky, sférická aberace, distorze obrazu, astigmatismus šikmých paprsků, koma

Decentrace brýlové čočky generuje přídavný sféro-cylindrický účinek. Cílem této studie je prozkoumat jeho vliv na korekci primární refrakční vady pacienta. V praxi se setkáváme s menšími či většími problémy, které se projevují v intoleranci některých typů brýlových čoček. Závažnější problémy jsou v tomto případě u asférických brýlových čoček. V praktické části této práce proto porovnáme vedlejší sféro-cylidnrický účinek. Budeme provádět měření binokulární refrakce na blízko, střední vzdálenost a dálku. Budeme používat polarizační a anaglyfní filtry.

Výsledky

Hlavním předmětem zkoumání tohoto výzkumu bylo působení optických vad zobrazení na zrakový výkon pacienta se sférickými a asférickými BČ, což bylo hodnoceno za pomocí subjektivního měření u jednotlivých respondentů. Těm bylo umožněno nosit oba páry BČ a vybrat si tak ideální typ do svých brýlí. Tato studie poskytla v závislosti na naměřených výsledcích informaci o nutnosti maximálně 14denní adaptace na asférické BČ pro zlepšení zrakového výkonu pacienta. Co se týče zrakové ostrosti, oba typy BČ umožnily (pro centrální i periferní pohled) po 14denní adaptaci dosáhnout visu 1,0, avšak u asférických BČ byla při prvotním nasazení průměrná hodnota visu vždy horší nežli u sférických BČ. Z výsledků subjektivně naměřeného astigmatismu šikmých paprsků pro pohledový úhel 30° lze usuzovat na to, že ZO nebyla pravděpodobně při prvotním nasazení zhoršena vlivem zbytkové refrakční vady, ale vlivem větší distorze obrazu s asférickými BČ. Z výsledků naměřené distorze obrazu po 14denní adaptaci byla deformace výrazně lepší (nižší) u asférických BČ, čímž bylo zjištěno, že asférické BČ umožňují ostřejší zobrazení směrem do periferie. Avšak otázka „ostrosti vidění“ je velice individuálním měřítkem, a je důležité si uvědomit, že ne každý bude preferovat ostřejší vidění s asférickými BČ, což nám tato studie potvrdila. I přes dokonalý tvar asférických BČ si 71 % respondentů vybralo do svých brýlí základní typ sférických BČ. Z této studie vyplynulo, že optometrista musí při výběru vhodných kandidátů pro asférické BČ zohlednit dřívější korekci BČ, osobní preference pacienta na jeho budoucí korekci, ale také typ osobnosti jednotlivých kandidátů.

Publikace

Počet publikací: 7


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info