Informace o publikaci

Das DACH-Prinzip und die Plurizentrik als Realisierung der Prinzipien der Interkulturellen Kompetenz und Mehrsprachigkeit im Gemeinsamen Europäischen Referenzrahmen.

Název česky Pluricentrický princip DACH jako zprostředkování zásad interkulturní kompetence a mnohojazyčnosti podle Společného evropského referenčního rámce.
Autoři

SORGER Brigitte

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Deutsch als Sprache der (Geistes)Wissenschaften
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova German as a foreign language; Common European Framework of Reference for languages; pluricentric language; intercultural competence; multilingualism
Přiložené soubory
Popis Příspěvek zkoumá, do jaké míry se ve Společném Evropském Referenčním Rámci (SERR) a v jeho německé konkretizaci (tou jsou Profile Deutsch) uplatňují zásadní principy moderní výuky němčiny jako cizího jazyka. Všímá si především toho, zda, kde, jak a do jaké míry je uplatňována zásada vyváženosti mezi jednotlivými německy mluvícími zeměmi (tzv. „princip D–A Ch“) a pluricentrismus německého jazyka. Analýza potvrdila fakt, že požaduje-li Rady Evropy prostřednictvím SERR rozvoj mnohojazyčnosti a plurikulturních kompetencí, nelze jich dosáhnout jinak než dodržováním principu D A Ch a zohledňováním všech variet němčiny.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info