Informace o publikaci

The Turn into Dangerous Meat : Case Study of Horsemeat Food Fraud in the Czech Republic

Název česky Jak se tvoří nebezpečné maso : případová studie české aféry s koňským masem
Autoři

KOTAŠKOVÁ Eva

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Slovenský národopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://uet.sav.sk/files/slovensky_narodopis_2016_2-kotaskova.pdf
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova food fraud; food waste; dangerous meat; STS; standards; classifications; sociology
Popis Článek předkládá analýzu kontextu a strategií minimalizujících alternativní využití potravinového produktu, který je ze zdravotního hlediska bezpečný, nicméně nesplňuje podmínky prodeje na trhu. Analýza je založena na případové studii aféry s koňským masem, která se v České republice odehrála v roce 2013. V mnoha evropských zemích byly produkty obsahující nedeklarované koňské maso věnovány charitám či využity jako alternativní zdroj energie. V České republice byly nicméně produkty klasifikované jako nebezpečné a na základě této klasifikace poté spadly do kategorie nepoživatelného jídla. Jak je možné rozumět tomuto způsobu zpracování a co může tento případ říci o přístupu ke klasifikaci jídla? Spolu s příběhem o produktech obsahujících nedeklarované koňské maso je též rozvíjena síť kontextů a strategií, které byly v tomto případě relevantní. Analýza je inspirována Science and Technology Studies, zejména pak studiem klasifikací a standardů. Případová studie aféry s koňským masem ukazuje, že kategorie jedlého a nejedlého může být důsledkem depolitizace politik, regulace trhu, užití a porozumění technologií a jiných předmětů. Spolu s rozličnými strategiemi minimalizace možností vyjednávání, tato síť-aktér vede k udržení stávajících standardů a klasifikací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info