Informace o publikaci
The Turn into Dangerous Meat : Case Study of Horsemeat Food Fraud in the Czech Republic
Název česky | Jak se tvoří nebezpečné maso : případová studie české aféry s koňským masem |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2016 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Slovenský národopis |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://uet.sav.sk/files/slovensky_narodopis_2016_2-kotaskova.pdf |
Obor | Sociologie, demografie |
Klíčová slova | food fraud; food waste; dangerous meat; STS; standards; classifications; sociology |
Popis | Článek předkládá analýzu kontextu a strategií minimalizujících alternativní využití potravinového produktu, který je ze zdravotního hlediska bezpečný, nicméně nesplňuje podmínky prodeje na trhu. Analýza je založena na případové studii aféry s koňským masem, která se v České republice odehrála v roce 2013. V mnoha evropských zemích byly produkty obsahující nedeklarované koňské maso věnovány charitám či využity jako alternativní zdroj energie. V České republice byly nicméně produkty klasifikované jako nebezpečné a na základě této klasifikace poté spadly do kategorie nepoživatelného jídla. Jak je možné rozumět tomuto způsobu zpracování a co může tento případ říci o přístupu ke klasifikaci jídla? Spolu s příběhem o produktech obsahujících nedeklarované koňské maso je též rozvíjena síť kontextů a strategií, které byly v tomto případě relevantní. Analýza je inspirována Science and Technology Studies, zejména pak studiem klasifikací a standardů. Případová studie aféry s koňským masem ukazuje, že kategorie jedlého a nejedlého může být důsledkem depolitizace politik, regulace trhu, užití a porozumění technologií a jiných předmětů. Spolu s rozličnými strategiemi minimalizace možností vyjednávání, tato síť-aktér vede k udržení stávajících standardů a klasifikací. |