Informace o publikaci

Interpreting regional and local diversities of the social acceptance of agricultural AD plants in the rural space of the Moravian-Silesian Region (Czech Republic)

Název česky Interpretace regionálních a lokálních odlišností sociální akceptace zemědělských bioplynových stanic ve venkovském prostoru Moravskoslezského kraje (Česká republika)
Autoři

MARTINÁT Stanislav NAVRÁTIL Josef TROJAN Jakub FRANTÁL Bohumil KLUSÁČEK Petr PASQUALETTI Martin, J.

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Rendiconti Lincei - Scienze Fisiche e Naturali
Citace
www Springer online
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12210-017-0628-9
Klíčová slova Agricultural AD plants; Spatial distribution; Perception of Acceptance
Popis Zemědělské bioplynové stanice se stávají typickou součástí rurální krajiny České republiky. Jde o důsledek masivních vládních podpůrných programů. Jejich potenciál, aby mohly být využity jako efektivní nástroj pro redukci globálních klimatických změn na místní úrovni, je však značně nevyužit (primárně je jako vstupní materiál využívána kukuřice na zeleno, využívání odpadního tepla je velmi nízké atd.). Tato situace je způsobena nesprávným nastavením podpůrných politik. Cílem tohoto článku je analyzovat zemědělské bioplynové stanice ve venkovském prostoru Moravskoslezského kraje a prohloubit znalosti o percepci těchto stanic mezi místním obyvatelstvem. Bylo provedeno dotazníkové šetření v modelových obcích (n = 369). Jsou definována doporučení a poznámky pro veřejnou správu a potenciální investory. Doporučení jsou také formulována pro nastavení podpůrných programů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info