Informace o publikaci

Doporučení pro intravenózní trombolýzu v léčbě akutního mozkového infarktu - verze 2021

Autoři

NEUMANN J. SANAK D. TOMEK A. BAR M. HERZIG R. KOVAR M. MIKULÍK Robert REKOVA P. SOUCKOVA D. SKODA O. SKOLOUDIK D. SRAMEK M. VACLAVIK D.

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.csnn.eu/en/journals/czech-and-slovak-neurology-and-neurosurgery/2021-3-9/guidelines-on-intravenous-thrombolysis-in-the-treatment-of-acute-cerebral-infarction-2021-version-127786?hl=cs
Doi http://dx.doi.org/10.48095/cccsnn2021291
Klíčová slova ischemic stroke; cerebral infarction; alteplase; Intravenous thrombolysis; clinical guidelines
Popis V letech 2018 a 2019 byly publikovány výsledky multicentrických, randomizovaných a kontrolovaných studií, které prokázaly účinnost a bezpečnost intravenózní trombolýzy v léčbě akutního mozkového infarktu u vybraných pacientů i po standardním terapeutickém časovém okně a s neznámou dobou vzniku iktu. Na základě těchto vědeckých důkazů, při dostupnosti specifických antidot přímých antikoagulancií a v souvislosti se zveřejněním nových doporučení European Stroke Organisation a American Heart Association/ American Stroke Association nastala potřeba aktualizovat platný český národní doporučený postup pro intravenózní trombolýzu v léčbě akutního mozkového infarktu z roku 2014. Doporučené postupy nenahrazují platné legislativní normy a jsou konsensuálním stanoviskem výboru Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info