Informace o publikaci

Volume of zinc in the lunch portion taken in Military University of Ground Forces cafeteria in Vyškov (Czech Republic)

Název česky Obsah zinku v porcích oběda nabízených v jídelně Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově (Česká republika)
Autoři

JUŘÍKOVÁ Jana KALAČOVÁ Marie GRAMETBAUER Petr

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Zinek je esenciální stopový minerál, který funguje jako součást asi 300 různých enzymů. Zinek jako takový hraje roli prakticky ve všech biochemických drahách a fyziologických procesech (TALBOTT, 2003). Zinek se pojí s hormonem inzulínem ve slinivce břišní, i když se nezdá, že by hrál přímou roli v účinku inzulínu. (LINDER, 1991; WHITNEY a ROLFES, 1993). Ústřice jsou nejbohatším zdrojem zinku. Mezi další potraviny s vysokým obsahem zinku patří červené maso, drůbež, korýši, obohacené snídaňové cereálie, celozrnné výrobky, luštěniny, vařená zelenina, pivovarské kvasnice a ořechy (COLLINS, 2003). V této výzkumné práci bylo provedeno vyhodnocení 13 vybraných sad kurzů. Soupravy byly převzaty z jídelny Vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově. Stopové prvky byly stanoveny chemickou analýzou (JUŘÍKOVÁ et al., 2004). V tomto článku je v těchto potravinách přítomen pouze obsah zinku. 1. Pečené vepřové maso, knedlík a kysané zelí obsahují 3,0 mg zinku. 2. Vařené hovězí vařené brambory a míchaná zelenina obsahují 4,6 mg zinku. 3. Masové kuličky, bramborové pyré a okurka obsahují 2,2 mg zinku. 4. Vepřová pečeně, bramborový salát a rajče obsahují 2,8 mg zinku. 5. Mleté maso, vařené brambory a kysané zelí obsahují 5,3 mg zinku. 6. Hovězí guláš, těstoviny a švestkový kompot obsahují 4,7 zinku. 7. Pečené kuře, rýže a okurkový salát obsahují 2,3 mg zinku. 8. Pečený sýr, hranolky a tatarská omáčka obsahují 0,4 mg zinku. 9. Pečený květák, hranolky a tatarská omáčka obsahují 1,0 mg zinku. 10. Sojové maso, rýže a pikantní omáčka obsahují 5,2 mg zinku. Pojem „sojové maso“ nesmí být používán vyhláškou č. 329/1997 Sb. [na základě vyhlášky č. 329/1997 Sb. produkt“ – zde je starý název, který se používá v nabídce. 11. Palačinky s jahodovým džemem obsahují 1,4 mg zinku. 12. Kváskové švestkové knedlíky s mákem a cukrem obsahují 0,4 mg zinku. 13. Buchty s horkým vanilkovým krémem obsahují 1,9 mg zinku (JUŘÍKOVÁ, 2002). Doporučená dietní dávka (RDA) pro zinek je 10 mg/den pro dospělé muže a ženy (VELÍŠEK, 2002), horní hranice je pro všechny 40 mg/den (COLLINS, 2003). Všechny zjištěné potraviny byly pod limity. Všechny potravinové sady byly v pořádku.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info