Informace o publikaci

Výskyt kobylky ságy (Saga pedo) v okolí města Znojmo/Znaim (Česká republika, Rakousko) / Vorkommen der Grosse Sägeschrecke (Saga pedo) in der Nähe von Znojmo/Znaim (Tschechische Republik, Österreich)

Autoři

VLK Robert STEJSKAL Robert DENNER Manuel

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Thayensia (Znojmo)
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.nppodyji.cz/uploads/2024/240202_Thaya19_47_80_Vlk_et_al.pdf
Klíčová slova Predatory Bush-cricket; Orhoptera; Tettigoniidae; occurrence; monitoring; habitats; management; surroundings of Znojmo; Czech Republic; Austria
Popis Příspěvek uvádí přehled všech nálezů kobylky ságy ze studované oblasti. Celkem jde o 36 nálezů, z toho pět publikovaných a 31 nově uváděných. Větší počet recentních údajů oproti historickým je dán cíleným monitoringem prováděným zde od roku 2011 a zřejmě také nárůstem početnosti z blíže nezjištěných příčin. Kobylka se vyskytuje na suchých a teplých biotopech charakteru suchých vřesovišť a trávníků s různou pokryvností náletových dřevin. Většinou jde o extenzivně pasené nebo sečené plochy. Biotopy této kobylky jsou v současné době ohroženy především zarůstáním. Management lokalit ságy spočívá v extenzivní pastvě a regulaci náletových dřevin. Cílený monitoring tohoto významného stepního druhu by měl být rozšířen také na nedaleké lokality v Rakousku (okolí Retzu).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info