The Role of Food in Buddhism

Základní údaje

Originální název Jídlo a jeho role v buddhismu
Autoři

Další údaje

Citace BĚLKA, Luboš. Jídlo a jeho role v buddhismu. In Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. s. 5-12, 8 s. ISBN 80-7194-800-4.
Originální název čeština
Obor Filosofie a náboženství
Druh Článek ve sborníku
Klíčová slova Buddha Shakyamuni; food in Buddhism; Mongolia

Anotace

Příspěvek pojednává jak o roli jídla v životě Buddhy Šákjamuniho, tak i o fenoménu jídla v buddhismu obecněji. V souvislosti s postavou Buddhy poukazuje na dva pokrmy, které měly v tomto případě podle kanonických textů náboženský význam: tzv. první a poslední Buddhovo jídlo, které je spojeno se dvěma významnými okamžiky v jeho životaběhu, první se vztahuje k probuzení (nirvána), a druhý ke smrti (maháparinirvána). V druhé části příspěvku je diskutováno předsudečné západní chápání buddhismu jakožto náboženství striktně prosazující vegetarianismus. Na konkrétních příkladech z Mongolska se ilustruje jednak na faktická nemožnost vegetarianismu v rámci nomádské společnosti a jednak to, že tento dietní systém nemá oporu v posvátných textech. Čím se texty v souvislosti s pojídáním masa zabývají jsou však tresty v peklech, určené pro jedlíky masa. A tak buddhistické pojetí pekel obsahuje zvláštní oddělení určené pouze pro jedlíky masa test zde však je relativně mírný a netrvá dlouho.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info