Informace o publikaci

Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí

Autoři

RYVOLOVÁ Markéta PREISLER Jan TÁBORSKÝ Petr

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info