Informace o publikaci

Identifikace bakterií mléčného kvašení v mase baleném v podmínkách ochranné atmosféry

Autoři

ŠTEGNEROVÁ Hana NÁPRAVNÍKOVÁ Eva STEINHAUSEROVÁ Iva ŠVEC Pavel

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Veterinářství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Lactic Acid Bacteria; identification; meat
Popis Cílem práce byla detekce bakterií mléčného kvašení (BMK) ve vzorcích hovězího a vepřového masa, baleného v ochranné atmosféře, a jejich rodová a druhová identifikace. Jako jedna z příčin kažení baleného masa byly identifikovány mléčné bakterie rodu Leuconostoc a Lactobacillus. Kvantitativní nárůst přítomných BMK dosáhl maxima 106 KTJ/g v rozmezí 21-28 dnů skladování v závislosti na druhu masa. Po uplynutí této doby bylo balené maso vzhledem k výrazným senzorickým změnám v důsledku probíhajících fermentačních procesů nepoživatelné.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info