Informace o publikaci

VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450

Logo poskytovatele
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan TOTUŠEK Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference CD Kvalita moravských a českých vín, Sborník Příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova cytochrome P450; trans-revseratrol; quercetin; perfused rat liver
Popis Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenních látek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme zjistili sníženou metabolickou aktivitu stejného enzymu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info