Informace o publikaci

Auxin transport inhibitors impair vesicle motility and actin cytoskeleton dynamics in diverse eukaryotes

Název česky Inhibitory auxinoveho transportu narusuji transport vacku a dynamiku aktinoveho cytoskeletu v ruznych eukaryotech.
Autoři

DHONUKSHE Pankaj GRIGORIEV Ilya FISCHER Rainer TOMINAGA Motoki ROBINSON David G HAŠEK Jiří PACIOREK Tomasz PETRÁŠEK Jan SEIFERTOVÁ Daniela TEJOS Ricardo MEISELM Lee A. ZAŽÍMALOVÁ Eva GADELLA, JR Theodorus W. J. STIERHOF York-Dieter UEDA Takashi OIWA Kazuhiro AKHMANOVA Anna BROCK Roland SPANG Anne FRIML Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova PIN proteins; plant development; vesicle traffic; auxin efflux inhibitors
Popis Vyvoj rostlin do znacne miry zavisi na gradientech rostlineho hormonu auxinu. Inhibitory auxinoveho transportu (IAT), ktere narusuji auxinovy tok, byly nezbytne k formulaci tohoto konceptu, avsak mechanismus jejich ucinku neni znam. Zde ukazujeme, ze nektere IAT jako TIBA nebo PBA inhibuji transport vacku v rostlinach, kvasinkach a savcich bunkach. Efekty IAT na micropinocytozu, pohyb endosomu a pohyb fibroblastu indikuji, ze IAT ucinkuji na aktinovy cytoskelet. Techniky vizualizace aktinu ukazaly, ze IAT stabilizuji aktin v rostlinach, kvasinkach i savcich bunkach. Na druhou stranu, stabilizace aktinu pomoci genetickych nebo farmakologickych nastroju zpusobuje poruchy v endocytoze, transportu vacku, auxinovem transportu a vyvoji rostliny. Nase vysledky ukazuji, ze nektere IAT funguji jako stabilizatory aktinu a naznacuji, ze auxinovy transport vyzaduje transport vacku zavisly na aktinovem cytoskeletu. Tato studie je take prikladem jak pro ruzna eukaryota bezny a obecny proces transportu vacku muze mit specifickou roli v regulaci rostlineho vyvoje.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info