Informace o publikaci
Determination of tin in canned foods by atomic absorption spectrometry
Název česky | Stanovení cínu v konzervovaných potravinách atomovou absorpční spektrometrií |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Czech Journal of Food Sciences |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Potravinářství |
Klíčová slova | tin; canned food; atomic absorption spectrometry |
Popis | Atomová absorpční spektrometrie je vhodnou technikou pro stanovení cínu v konzervovaných potravinách. Homogenizované vzorky byly mineralizovány v mikrovlném rozkladném systému ML 1200 MEGA s přídavkem kyseliny dusičné a chlorovodíkové. Měření bylo prováděno na spektrometru Perkin-Elmer AAnalyst 700. V plameni acetylen-oxid dusný byl dtekční limit 4 mg/kg. Bylo analyzováno 222 vzorků 26 různých druhů konzervovaných potravin. Celková koncentrace cínu byla od méně než 4 mg/kg až 353 mg/kg. Byly pozorovány různé koncentrace v tekuté a tuhé části. V tuhé části konzervovaných potravin byla koncentrace vyšší. Dále byl pozorován vztah mezi koncentrací cínu a dobou skladování otevřené konzervy. Koroze povrchu je urychlována vzdušným kyslíkem a množství rozpuštěného cínu významě vzrůstá jak v tuhé tak tekuté části i při doporučeném skladování v chladničce. |