Informace o publikaci

Determination of tin in canned foods by atomic absorption spectrometry

Název česky Stanovení cínu v konzervovaných potravinách atomovou absorpční spektrometrií
Autoři

KNÁPEK Jan HERMAN Vít BUCHTOVÁ Romana VOŠMEROVÁ Dagmar

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Journal of Food Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Potravinářství
Klíčová slova tin; canned food; atomic absorption spectrometry
Popis Atomová absorpční spektrometrie je vhodnou technikou pro stanovení cínu v konzervovaných potravinách. Homogenizované vzorky byly mineralizovány v mikrovlném rozkladném systému ML 1200 MEGA s přídavkem kyseliny dusičné a chlorovodíkové. Měření bylo prováděno na spektrometru Perkin-Elmer AAnalyst 700. V plameni acetylen-oxid dusný byl dtekční limit 4 mg/kg. Bylo analyzováno 222 vzorků 26 různých druhů konzervovaných potravin. Celková koncentrace cínu byla od méně než 4 mg/kg až 353 mg/kg. Byly pozorovány různé koncentrace v tekuté a tuhé části. V tuhé části konzervovaných potravin byla koncentrace vyšší. Dále byl pozorován vztah mezi koncentrací cínu a dobou skladování otevřené konzervy. Koroze povrchu je urychlována vzdušným kyslíkem a množství rozpuštěného cínu významě vzrůstá jak v tuhé tak tekuté části i při doporučeném skladování v chladničce.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info