Informace o publikaci

The Reference for a Preliminary Ruling and the Right to a Statutory Judge - Is the Czech Justice more European than the European Union Again?

Název česky Řízení o předběžné otázce a právo na zákonného soudce - je Česká justice opět evropštější než Evropská unie?
Autoři

SEHNÁLEK David

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference The Role and Place of Law in a Society Based on Knowledge
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova primacy of the EU law; reference for a preliminary ruling; Czech Constitutional Court
Popis Článek analyzuje dvě rozhodnutí Ústavního soudu týkající se Evropské unie. První rozhodnutí souvisí s ústavností Lisabonské smlouvy a druhé se týká povinnosti položit předběžnou otázku. Prvé uvedené rozhodnutí bylo vyřešeno v rozporu s ustálenou judikaturou Evropského soudního dvora. V případě napadnuté části Lis. smlouvy sice ÚS konstatoval konformitu, nicméně rovněž prohlásil, že za určitých okolností nemusí být principem přednosti práva EU vázán. V případě druhého rozhodnutí byl ÚS eurooptimističtější. Konstatoval, že Nejvyšší správní soud nepoložením předběžné otázky porušil ústavně garantované základní právo stěžovatele. V těchto dvou rozhodnutích tak česká justice prokázala, že její přístup k právu EU je nepředvídatelný

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info