Radiologická asistence

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Zajímá vás, jak funguje nukleární medicína, radiační onkologie a radiodiagnostika? Na Masarykově univerzitě získáte potřebné znalosti. Studijní program Radiologická asistence vás naučí, jak bezpečně pracovat se zdroji ionizujícího záření a jak je aplikovat tak, aby jich bylo maximálně využito. Naučíte se, jak fungují zobrazovací metody i co je to terapie ionizujícím zářením. Dozvíte se základní principy radiobiologické interakce.

Program Radiologická asistence se jako jediný program zaměřuje na znalosti radiační ochrany při aplikaci ionizujícího záření v medicíně. Stanete se odborníky pro zobrazovací a léčebné metody v radiologii a budete nezastupitelným článkem v ošetřovatelském procesu při nakládání se zdroji ionizujícího záření. Budete schopni zobrazování s pomocí záření neionizujícího v celém spektru elektromagnetického vlnění používaného v medicíně.

Výhodou našeho studijního programu je těsné sepětí s praxí a velká společenská potřeba našich absolventů. Všichni absolventi, kteří budou mít zájem, najdou uplatnění na trhu práce v oboru.

Studium trvá šest semestrů. První dva semestry budete prohlubovat své teoretické znalosti  z fyziky a naučíte se základní znalosti z biologie člověka nutné pro zapojení do ošetřovatelského procesu v oblasti nelékařské péče. Následující 4 semestry vám pak umožní naučit se především praktickým návykům a dovednostem nutným ke zvládnutí všech činností profese Radiologický asistent.

Jako absolvent programu se uplatníte ve všech typech zdravotnických zařízení, kde je jakékoli oddělení zabývající se některým odvětvím Radiologie, jako například Radiodiagnostika, Radiační onkologie nebo Nukleární medicína.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Chcete pomáhat druhým?
  • Jste pečliví a máte rádi fyziku?
  • Rádi pracujete v kolektivu?
  • Lákají vás radiologické zobrazovací metody?
  • Zajímají vás terapeutické metody?

Ke studiu musíte být zdravotně způsobilý, musíte mít schopnost pracovat se zdroji ionizujícího záření. Pro vykonávání praxe je nezbytnou součástí empatie s nemocným člověkem. Studium je náročné, dává dohromady znalosti z fyziky a medicíny s vyspělou technikou, kterou se budete muset během studia naučit ovládat.

Praxe

Součástí studia je povinná letní praxe. Konkrétně o prázdninách po druhém a čtvrtém semestru. Budete ji vykonávat ve vybraném zdravotnickém zařízení pod vedení profesně zdatného lektora z řad radiologických asistentů.

Praxe zahrnuje:

  • týden na oddělení nukleární medicíny
  • týden na oddělení radiační onkologie
  • dva týdny na příslušném radiologickém oddělení

Během praxe se naučíte ovládat všechny běžné v klinické praxi dostupné radiologické přístroje. Dozvíte se základní technické aspekty jejich funkce, naučíte se je využívat ve prospěch pacienta a jeho zdraví. Naučíte se komunikovat s pacienty v rámci profesního zaměření.

Uplatnění absolventů

Absolvent studijního programu se uplatní jako radiologický asistent ve všech zdravotnických zařízeních, kde jsou nějaká oddělení radiodiagnostická, radioonkologická nebo oddělení nukleární medicíny. Bude poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči ve svém oboru.

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Zkoušky se konají formou písemných testů 20. 6. 2024. 

  • Jsou testovány znalosti z biologie a fyziky. 
  • Testy se skládají ze 40 otázek s nabídnutými odpověďmi, jen jedna odpověď je správná, každá správná odpověď je ohodnocena jedním bodem. 
  • Délka trvání každého testu je 50 minut. 
  • Maximální počet bodů 80. 

Rozsah požadovaných znalostí odpovídá učebním osnovám na středních školách.

Kritéria hodnocení

Na základě bodového ohodnocení výsledku písemných přijímacích testů jsou uchazeči zařazeni do pořadníku. Pro přijetí je nutné umístění v pořadí, které nepřesáhne stanovený počet přijatých. Předběžně uváděný počet přijatých je pouze orientační, konečný počet závisí na kapacitě studijního programu, na počtu uchazečů a úrovni znalostí prokázaných při přijímací zkoušce. 

Zápis do studia je distanční a je podmíněn úspěšným vykonáním maturitní zkoušky v souladu §§ 77 a násl. zákona č. 561/2004 Sb. (tj. státní maturita). 

Maturitní zkouška musí být složena do termínu zápisu, tj. do konce června 2024. Po obdržení návrhu na přijetí je nutno vložit autorizovanou konverzi maturitního vysvědčení (ČR a SR) do e-přihlášky. 

Absolventi zahraničních středních škol vkládají nostrifikaci, tedy doložku o uznání zahraničního vzdělání v České republice. 

Podmíněný zápis není možný.

Doporučená literatura

Učebnice fyziky a biologie pro gymnázia, přehledy středoškolské látky uvedených předmětů např.:

Přehled biologie (Rosypal, S. a kol., Scientia, Praha 1994 a dále), 

Přehled středoškolské fyziky (E. Svoboda a kol., 3. vydání, Prometheus, Praha, 1996 a dále). 

 

Přehled doporučené literatury a tematické okruhy k přijímacím zkouškám je uveden na webu v části Materiály k přijímací zkoušce


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:


Podrobné informace o předmětech studijního plánu

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Lékařská fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Radiologická asistence? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. Martin Buček

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info