Politologie

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo jednooborově se specializací Volební studia a politický marketing.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Na co se politologie vlastně zaměřuje? Politologie je v první řadě vědou o politické moci. O tom, jak se moc získává, dělí mezi nejrůznější hráče, vykonává a reprodukuje. Politologové rozumí vztahům, které vznikají mezi aktéry politického procesu, dokáží v nich číst, orientovat se a do jisté míry je i předvídat.

Jako studenti politologie se budete učit o politice v Evropě, ČR i ve světě, o demokracii a nedemokracii, volbách, politickém marketingu, suverenitě, reprezentaci, volební geografii. Zároveň se naučíte provádět kvalitní politologický výzkum.

Čím je studium politologie v Brně specifické? Nejsme „politologický učňák“. Dáváme studentům svobodu v tom, co chtějí studovat. To vede k tomu, že naši absolventi nejsou jeden jako druhý. Naopak. Každý, kdo od nás odchází s diplomem, je svým způsobem originál.

Projevuje se to tím, že můžete studovat buď klasické jednooborové studium bez zvláštního zaměření, nebo můžete studovat specializaci Volební studia a politický marketing a v jejím rámci významně prohloubit znalosti a dovednosti v této praktické oblasti politiky.

Při studiu dále rozvinete schopnost pracovat s informacemi - vyhodnocovat je a dávat do souvislostí. Naučíte se porozumět světu, který vás obklopuje a z různých pohledů nazírat na jeho problémy. Předpokládáme, že se aktivní studenti mimo samotné studium zapojují do řady činností katedry – především výzkumných a popularizačních.

Někteří studenti již v magisterském stupni publikují své vědecké výstupy v časopisech či knihách. Jiní se zaměřují na popularizaci – z politologie vzešly studentské projekty, jež získaly celosvětová ocenění na soutěžích v USA – např. Fakescape či Zvol si info.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na tyto otázky:

  • Zajímáte se o politické dění ať už u nás, nebo v zahraničí a chcete dále prohlubovat své porozumění této oblasti?
  • Stojíte o náročné, ale zajímavé studium za férových podmínek?
  • Chcete chápat souvislosti fenoménu politické a ekonomické moci v nejrůznějších oblastech?
  • Chcete se naučit psát zajímavé texty o politice a jejím výzkumu?
  • Chcete umět kriticky zhodnotit argumenty jiných textů a diskutovat o nich?

Pokud souhlasně přikyvujete, už neváhejte a podejte přihlášku.

Mocenské vztahy, zájmy, hierarchie a řád pod drobnohledem

Praxe

Praxe je povinná v rámci specializace Volební studia a politický marketing, a to v rozsahu 240 hodin. Cílem praxí je rozvinout znalosti a dovednosti získané při studiu o praktickou rovinu – ať už porozumění oblastem volebního procesu, přípravě a realizaci volebních kampaní a komunikačních strategií, zpracování kvantitativních dat apod.

jednooborovém studiu není stáž povinnou, ale doporučenou součástí studia politologie. Pro nejlepší uchazeče dále nabízíme každoročně Masarykovo stipendium pro nadané politology. To umožňuje stáže v nejrůznějších institucích: ústavních orgánech, státních úřadech, výzkumných institucích, agenturách politického marketingu apod. Pro výjimečné studenty zprostředkováváme také např. několikatýdenní stáže v USA během politických kampaní.

Chcete vědět víc?

http://www.chcinapolitologii.cz

http://polit.fss.muni.cz/

http://www.chcinafss.cz

Uplatnění absolventů

Struktura studia, jeho obsah a možnost specializovat se a profilovat v užších oblastech vede k tomu, že naše absolventy nacházíme v různých sférách soukromého i státního sektoru – ve vlastních firmách, v agenturách pro politický marketing, v oblasti státní správy, bezpečnosti, v médiích, obchodních společnostech, bankách, jako aktéry podílející se na vzdělávací činnosti, v nevládních společnostech a podobně. Ostatně – přesvědčit se můžete v galerii našich absolventů: http://www.chcinapolitologii.cz

Podmínky přijetí

Uchazeč si vybírá ze dvou možností: jednooborového studia politologie a studia se specializací „Volební studia a politický marketing“. Uchazeč se může v rámci jedné přihlášky přihlásit do jednoho či do obou.

Přijímací zkouška do studijního programu politologie probíhá ve dvou kolech.

V prvním kole přijímací komise posuzuje materiály, které uchazeč povinně nahraje do e-přihlášky v termínu do 15. 12. 2024 (pro nástup do studia na jaře 2025). Jedná se o motivační dopis pro studium a krátký strukturovaný životopis. Na základě posouzení a bodového ohodnocení zaslaných materiálů může komise již v prvním kole rozhodnout o odpuštění druhého kola přijímací zkoušky a doporučit uchazeče k přijetí. Výsledky prvního kola budou zveřejněny v e-přihlášce nejpozději dva týdny před konáním druhého kola přijímací zkoušky.

Pokud uchazeč v prvním kole dostatečné bodové hodnocení nezískal, absolvuje druhé kolo ve formě písemného testu, který se koná v lednu 2025.

Kritéria hodnocení

Maximální možný počet dosažených bodů v obou kolech přijímací zkoušky činí 100 bodů. Pro úspěšné složení přijímací zkoušky je nutné získat alespoň 60 bodů. Výsledky z prvního a druhého kola přijímací zkoušky se nesčítají.

  • Za motivační dopis je možné získat max. 60 bodů
  • Za strukturovaný životopis je možné získat max. 40 bodů

V prvním kole komise hodnotí materiály dodané uchazečem – motivační dopis a strukturovaný životopis. Při hodnocení motivačního dopisu se členové komise zaměřují na to, jaká je představa uchazeče o jeho budoucím působení na katedře – na co se chce při studiu zaměřit, resp. jaké předměty si chce zapsat a proč, příp. představa o kariérním výhledu. Při hodnocení strukturovaného životopisu se členové komise zaměřují na to, jaké jsou uchazečovy aktivity (stáže, studijní pobyty, letní školy) nad rámec standardní studijní zátěže.

Písemný test ve druhém kole obsahuje celkem čtyři otevřené otázky, za každou z nich je možné získat 25 bodů.

Doporučená literatura

Povinná literatura k 2. kolu přijímací zkoušky je totožná s literaturou k bakalářské státní závěrečné zkoušce politologie a je dostupná na webové stránce Katedry politologie FSS MU: https://polit.fss.muni.cz/pro-studenty/informace-ke-statnim-zaverecnym-zkouskam.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Jednooborové studium se specializací

V rámci jednooborového studia se specializací má student možnost prohloubit si vědomosti v konkrétním zaměření daného studijního programu, specializaci si vybírá jednu. Název specializace pak bude uveden i na vysokoškolském diplomu.

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Fakulta sociálních studií
Typ studia magisterský navazující na bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ano
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 2 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Politologie? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. Jakub Šedo, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info