Základy práce s pokusnými zvířaty

Kurz pro osvojení práce s pokusnými zvířaty, především s drobnými savci z řádu hlodavců včetně jejich embryonálních stádií

Kurz je určen pro pracovníky ve výzkumu, zaměstnance biotechnologických a farmaceutických firem, ale i pracovníky či PhD studenty z univerzit a akademických pracovišť, pro které je tématika nová.  Praktické dovednosti získané v tomto kurzu pomohou absolventům při nástupu do nových zaměstnání, kde je podmínkou dovednost práce s modelovými organismy.

Kurz je dále vhodný pro držitele osvědčení o odborné způsobilosti dle §15d odstavce 2 písmeno a) zákona 246/92 Sb., Na ochranu zvířat proti týrání (navrhování pokusů a projektů pokusů a provádění pokusů na pokusných zvířatech), kteří nemají zkušenosti s prací s laboratorními zvířaty, nebo si je chtějí zopakovat/prohloubit.

Termíny kurzu

Období výuky 6. – 7. 6. 2024

Termín kurzu je navazuje na kurz Zacházení s laboratorními zvířaty – praktický kurz, který se koná ve dnech 3.-5. června 2024 na PřF, viz zde)

Počet účastníků
až 12
Cena

Zdarma

Díky podpoře z projektu Národního Plánu Obnovy MUNI 3.2.1

Místo konání

LF MU, pavilon A18, Kamenice 5, 62500 Brno

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 22. 5. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Jedná se o kurz, během kterého frekventant získá praktické dovednosti v práci s modelovými laboratorními savci a jejich embryonálními stádii používanými v experimentech, především myš (Mus musculus) a potkan (Rattus norvegicus).

Frekventant:

  • nabude základní znalosti stran etických aspektů experimentů se zvířaty a možností využití alternativ.
  • získá znalosti o biologii a chovu vybraných druhů zvířat (včetně transgenních kmenů hlodavců), a způsobu jejich použití v experimentech.
  • si také osvojí základní techniky manipulace se zvířetem, navození a řízení anestezie, základní chirurgické zákroky, odběry vzorků a metody humánní eutanázie laboratorních zvířat v experimentu.

Součástí kurzu, který je zcela ZDARMA, je i observační pitva hlodavce.

Jak se přihlásit

Přijímací řízení

Přihlašování je možné do 30. dubna 2024, včetně zaslání 3 motivačních vět: „Proč se chci účastnit kurzů s pokusnými zvířaty“ jako přílohy, na e-mail: harnos@sci.muni.cz

Požadované doklady

Doložení platného osvědčení o odborné způsobilosti dle §15d odstavce 2 písmeno a) zákona 246/92 Sb., Na ochranu zvířat proti týrání (navrhování pokusů a projektů pokusů a provádění pokusů na pokusných zvířatech) při registraci bude výhodou pro vybrání do našich kurzů.

Průběh studia, lektoři

Podmínky pro ukončení

  • Účast na kurzu v celé délce je nezbytná pro získání komplexních znalostí a dovedností.
  • Aktivní zapojení do tzv. „hands-on“ částí kurzů, které umožní praktické procvičení a získání zkušeností v reálném laboratorním prostředí.
  • Zaregistrování se na sesterský kurz "Zacházení s laboratorními zvířaty – praktický kurz" (více info zde), který se koná ve dnech 3.-5. června 2024 na PřF a je prerekvizitou k tomuto kurzu.

Lektoři

Ing. Hana Holcová Polanská, Ph.D.

doc. PharmDr. Jana Rudá, Ph.D.

MVDr. Eva Dražanová, Ph.D.

MUDr. Kamil Ďuriš, Ph.D.

MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.

doc. Mgr. Jan Křivánek, Ph.D.

Informace o kurzu

Zajišťuje Lékařská fakulta
Garant
Hodinová dotace 19
Délka vzdělávání v týdnech 1

Váháte?
Máte otázku?

Zajímá vás obsah a podmínky studia kurzu Základy práce s pokusnými zvířaty? Zeptejte se nás:

Ing. Hana Holcová Polanská, Ph.D.

telefon: 549 49 4338
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info