Zacházení s laboratorními zvířaty (praktický kurz)

Kurz pro osvojení práce s pokusnými zvířaty, především s rybami, obojživelníky a ptáky, včetně jejich embryonálních stádií.

Kurz je určen pro pracovníky ve výzkumu, zaměstnance biotechnologických a farmaceutických firem, ale i pracovníky či PhD studenty z univerzit a akademických pracovišť, pro které je tématika nová. Praktické dovednosti získané v tomto kurzu pomohou absolventům při nástupu do nových zaměstnání, kde je podmínkou dovednost práce s modelovými organismy.

Kurz je dále vhodný pro držitele osvědčení o odborné způsobilosti dle §15d odstavce 2 písmeno a) zákona 246/92 Sb., Na ochranu zvířat proti týrání (navrhování pokusů a projektů pokusů a provádění pokusů na pokusných zvířatech), kteří nemají zkušenosti s prací s laboratorními zvířaty, nebo si je chtějí zopakovat/prohloubit.

Termíny kurzu

Období výuky 3. – 5. 6. 2024

Kurz předchází navazujícímu kurzu Základy práce s pokusnými zvířaty, který se koná ve dnech 6.-7. června 2024 na LF, viz zde.

Počet účastníků
až 20
Cena

Zdarma

Přihlašování je možné do 22. května 2024. Zaslání 3 motivačních vět „Proč se chci účastnit kurzů s pokusnými zvířaty“ jako přílohy, zasílejte na adresu harnos@sci.muni.cz

Účastníci pro oba kurzy (celkově cca 10-12 lidí) budou kontaktováni v průběhu května 2024.

Místo konání

Pavilon D36, PřF MUNI, na Kampuse v Bohunicích (Kamenice 5, 62500 Brno)

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 22. 5. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Jedná se o kurz, během kterého frekventant získá praktické dovednosti v práci s modelovými laboratorními zvířaty a jejich embryonálními stádii používanými v experimentech, především rybami (konkrétně Danio rerio), obojživelníky (Xenopus laevis) a ptáky (Gallus gallus).

Frekventant:

· nabude základní znalosti stran etických aspektů experimentů se zvířaty a možností využití alternativ.

· získá znalosti o biologii a chovu vybraných druhů zvířat (včetně transgenních kmenů ryb), a způsobu jejich použití v experimentech.

· si také osvojí základní techniky manipulace se zvířetem, navození a řízení anestezie, základní chirurgické zákroky, odběry vzorků a metody humánní eutanázie laboratorních zvířat v experimentu.

Jak se přihlásit

Podmínky pro přijetí

Zaslání 3 motivačních vět „Proč se chci účastnit kurzů s pokusnými zvířaty“ na adresu harnos@sci.muni.cz

Doložení platného osvědčení o odborné způsobilosti dle §15d odstavce 2 písmeno a) zákona 246/92 Sb., Na ochranu zvířat proti týrání (navrhování pokusů a projektů pokusů a provádění pokusů na pokusných zvířatech) při registraci bude výhodou pro vybrání do našich kurzů.

 

Průběh studia, lektoři

Podmínky pro ukončení

Podmínky pro úspěšné dokončení kurzu jsou následující:

  • Účast na kurzu v celé délce je nezbytná pro získání komplexních znalostí a dovedností.
  • Aktivní zapojení do tzv. „hands-on“ částí kurzů, které umožní praktické procvičení a získání zkušeností v reálném laboratorním prostředí.
  • Zaregistrování se na sesterský kurz " Základy práce s pokusnými zvířaty " (více info zde), který se koná ve dnech 6.-7. června na LF a je prerekvizitou k tomuto kurzu. Zde je odkaz pro společnou registraci (odkaz zde).

Lektoři

doc. RNDr. Marcela Buchtová, Ph.D.

Mgr. Jakub Harnoš, Ph.D.

RNDr. Petra Kolísková, Ph.D.

Mgr. Nikodém Zezula

Informace o kurzu

Zajišťuje Přírodovědecká fakulta
Garant
Hodinová dotace 24
Délka vzdělávání v týdnech 1

Váháte?
Máte otázku?

Zajímá vás obsah a podmínky studia kurzu Zacházení s laboratorními zvířaty (praktický kurz)? Zeptejte se nás:

doc. RNDr. Marcela Buchtová, Ph.D.

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info