Informace o publikaci

Využití PureMilk testů při hodnocení mikrobiologické kvality mléka z mléčných automatů

Autoři

NECIDOVÁ L. HARUŠTIAKOVÁ Danka KRÁSENSKÁ L.

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Veterinářství
Citace
Popis Cílem studie bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu a bezpečnost syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů v Brně a Kuřimi. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně a Kuřimi zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. U vzorků byly s využitím PureMilk testu monitorovány bakterie Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Enterococcus faecalis. Metodami multiplex PCR (polymerázová řetězová reakce) byla u bakterií S. aureus detekována přítomnost genů sea–sej kódujících tvorbu enterotoxinů a u bakterií E. coli přítomnost genů stx1 a stx2 kódujících tvorbu shigatoxinů. S. aureus byl detekován u 41 vzorků (19,5 %). Legislativní limit pro počty S. aureus 500 KTJ/ml požadovaný vyhláškou č. 289/2007 Sb. ve znění pozdějších předpisů byl překročen u tří vzorků (7,3 %) ze 41 vzorků se záchytem S. aureus. Přítomnost genů pro produkci stafylokokových enterotoxinů (seb, seg a sei) byla prokázána u 12 vzorků (29,3 %). Z 210 vzorků byla přítomnost E. coli zjištěna v 61 vzorcích (29,0 %). Počet E. coli se v odebraných vzorcích pohyboval od 0 do 3,70 log KTJ/ml. Enterococcus faecalis byl zjištěn ve 140 vzorcích (66,7 %). Jeho počty se pohybovaly od 0 do 3,48 log KTJ/ml. Získané hodnoty byly statisticky porovnány mezi jednotlivými farmami i mléčnými automaty. U žádné ze sledovaných bakterií nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v souvislosti s počty v letním a zimním období.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info