Informace o publikaci

Charakteristika laktobacilů osídlujících zubní povlak v dočasné dentici

Autoři

ŠVEC Pavel SEDLÁČEK Ivo KUKLOVÁ Jarmila ŽÁČKOVÁ Lenka NOVÁKOVÁ Dana KUKLETOVÁ Martina

Rok publikování 2006
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Laktobacily jsou grampozitivní, nesporulující, kataláza negativní bakterie osídlující různá prostředí, včetně ústní dutiny, zubního plaku a zubního kazu. Zástupci rodu Lactobacillus obecně nepředstavují klíčovou mikroflóru podílející se na tvorbě zubního kazu. Přítomnost těchto bakterií v zubním plaku však může tento proces podporovat díky jejich metabolismu produkujícímu organické kyseliny z uhlovodíků. V této práci bylo charakterizováno a identifikováno 60 kmenů laktobacilů izolovaných ze zubního povlaku dětí ve věku do 10 let. Studované bakteriální kmeny byly izolovány na MRS médiu. Všechny kmeny byly biochemicky a fyziologicky charakterizovány konvenčními testy a komerční soupravou API 50 CH. Genotypizace byla provedena rep-PCR metodou s primerem (GTG)5. Na základě výsledků obou metod bylo identifikováno 19 kmenů L. rhamnosus, 13 L. fermentum, 7 L. casei / paracasei, 4 L. salivarius, 1 L. plantarum a 1 L. gasseri. Zbylých 15 kmenů nebylo na základě výsledků druhově identifikováno a tyto kmeny byly zařazeny jako Lactobacillus sp. V 9 případech se výsledek druhové identifikace biotypizací a genotypizací lišil a dále celkem 8 kmenů biotypizací druhově nezařazených bylo metodou (GTG)5-PCR identifikováno až na úroveň druhu. V rámci této studie bylo tedy izolováno celkem 6 druhů laktobacilů; nejčetnější byly druhy L. rhamnosus a L. fermentum. Výsledky biotypizace a (GTG)5-PCR byly obecně ve vzájemné shodě, ačkoliv použitá rep-PCR metoda se ukázala jako rychlejší, spolehlivější a levnější, tedy vhodná pro rychlý screening laktobacilů osídlujících ústní dutinu. Studie byla vypracována v rámci projektu Výzkumného stomatologického centra MŠMT č. 1M0528.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info