Informace o publikaci

Investigation of Thermal Denaturation of Barley Nonspecific Lipid Transfer Protein 1 (ns-LTP1b) by Nuclear Magnetic Resonance and Differential Scanning Calorimetry

Název česky Zkoumání teplotních denaturací nespecifického lipid transfer proteinu 1 (ns-LTP1b) pomocí nukleární magnetické resonance a diferenciální skenovací kalorimetrie
Autoři

MATEJKOVÁ Michaela ŽÍDKOVÁ Jitka ŽÍDEK Lukáš WIMMEROVÁ Michaela CHMELÍK Josef SKLENÁŘ Vladimír

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Potravinářství
Klíčová slova Non-specific lipid transfer protein 1; barley grain; thermaldenaturation; nuclear magnetic resonance; differential scanningcalorimetry
Popis Process of thermal denaturation of covalently modified form of barley grain non-specific lipid transfer protein 1b (ns-LTP1b) was investigated by nuclear magnetic resonance (NMR) and differential scanning calorimetry (DSC) up to 115\,$^\circ$C. The denaturation was found to be irreversible and highly cooperative. A method of numerical quantitative analysis allowing to fit the NMR data to a transition-state model without further simplification was developed. Based on the obtained values of transition state enthalpy and entropy, rate of denaturation was calculated as a simple measure of protein stability at various temperatures. Effect of disulfide bond reduction on thermal denaturation of ns-LTP1b was studied and discussed in the context of quality control of barley products during storage and processing.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info