Informace o publikaci

Romský jazyk z pohledu vysokoškolských studentů

Autoři

ŠTĚPAŘOVÁ Ema

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Vítková, M.; Havel, J. (eds.) Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova qualitative research; focus group; Romany people; Romany language; socio-culturally disadvantaged groups; school environment; teacher; education.
Popis Výzkumná studie, kterou jsme realizovali v rámci výzkumného záměru PdF MU Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, navazuje na dlouhodobý kvalitativní výzkum a předchozí odborné texty. Jeden z nich jsme publikovali v loňském roce s názvem Interakce pedagogických asistentů v kontextu transakční analýzy. Kvalitativní údaje (především deskripce výpovědí), které jsme získali prostřednictvím ohniskových skupin s vysokoškolskými studenty, jež absolvovali volitelný předmět Romský jazyk 1 nebo Romský jazyk 2, jsme se snažili analyzovat, popsat a vysvětlit jejich motivaci pro zvolení daného předmětu, vnímání důležitosti romského jazyka a přístup jejich okolí k romskému jazyku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info