Informace o publikaci

History of Weather and Climate in the Czech Lands VIII: The Weather and Climate in the Region of Olomouc, Czech Republic, based on Premonstratensian Diaries kept by the Hradisko Monastery and Svatý Kopeček Priory, 1693-1783.

Logo poskytovatele
Název česky Historie počasí a podnebí v českých zemích VIII. Počasí a podnebí na Olomoucku podle premonstrátských diárií kláštera Hradisko a převorství na Svatém Kopečku v letech 1693–1783
Autoři

BRÁZDIL Rudolf ČERNUŠÁK Tomáš ŘEZNÍČKOVÁ Ladislava

Rok publikování 2011
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Práce se zabývá analýzou informací o počasí v diáriích premonstrátského kláštera v Hradisku a převorství na Svatém Kopečku za období 1693–1783. Ze záznamů byla provedena analýza teploty vzduchu, srážek, větrných poměrů, oblačnosti a hydrometeorologických jevů. Analyzované denní záznamy počasí byly základem pro jejich interpretaci v podobě vážených měsíčních teplotních a srážkových indexů a ty následně porovnány s indexy odvozenými z let 1961–2000. Záznamy o počasí rozšířily také dosavadní poznatky o výskytu hydrometeorologických extrémů v Českých zemích ve studovaném období. V příloze publikace jsou zahrnuty veškeré interpretované denní zprávy o počasí a příbuzných jevech z analyzovaných diárií.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info