Informace o projektu

Informace o projektu
Socioekonomické změny regionů České republiky

Kód projektu
FRVS/1959/2012
Období řešení
1/2012 - 12/2012
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta

Předkládaný projekt Socioekonomické změny regionů České republiky je zaměřen na vytvoření nového stejnojmenného předmětu vyučovaného každoročně v podzimním semestru. Předmět je určen pro studenty navazujícího magisterského studijního programu Geografie a kartografie, resp. pro studenty tří mateřských oborů (Aplikovaná geografie, Regionální geografie a regionální rozvoj, Sociální geografie). Nositelem projektu je Geografický ústav Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.


Projekt reaguje na dosud chybějící předmět v nabídce výše zmíněného studijního programu, který by se komplexně věnoval vlivu sociálních a ekonomických změn, jež se udály v posledních dvaceti letech, na rozvoj regionů ČR. V rámci přednášek (1 hodina týdně) a cvičení (2 hodiny týdně) tak budou studenti nejprve seznámeni se sociální a ekonomickou transformací ČR obecně, následovat budou tematicky vyhraněné hodiny zabývající se konkrétními událostmi (jevy) relevantními pro geografii, a to s důrazem na jejich vliv na rozvoj regionů ČR. Zatímco přednášky budou založeny spíše na předání základního teoretického rámce, vysvětlení procesů a definování pojmů, cvičení se budou soustředit především na získání praktických dovedností, tj. práci s vhodnými datovými zdroji, nástroji a prostředky používanými v oblasti regionálního rozvoje. V průběhu výuky bude využíván e-learning a další interaktivní metody.


Výstupem projektu tedy bude předmět, který studentům umožní pochopení sociálně ekonomických změn posledních dvou dekád, jež zcela zásadním způsobem ovlivňují současnou podobu rozvoje regionů ČR a jež generují otázky (problémy), které musí být v praxi řešeny. Předmět tak zvýší možnost uplatnění studentů (absolventů) jak ve veřejné správě, tak v soukromé sféře.


Zároveň je předmět koncipován tak, aby vhodně doplňoval ostatní předměty, které studenti v průběhu svého studia na Geografickém ústavu MU absolvují a aby přispěl ke zvýšení úrovně jak seminárních, tak závěrečných prací studentů.

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info