Informace o projektu

Informace o projektu
Druhá fáze zvyšování odborné kvalifikace českých znakových tlumočníků formou rekvalifikačního a specializačního studia v oboru amerického znakového jazyka jako prostředku výuky a konferenčního tlumočení angličtiny pro neslyšící

Kód projektu
ROZV/C65/2012
Období řešení
1/2012 - 12/2012
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky
Spolupracující organizace
Univerzita Karlova v Praze

Projekt vychází z požadavku dosažení znatelného zlepšení služeb poskytovaných neslyšícím a nedoslýchavým studentům na Masarykově Univerzitě, a to formou zvyšování odborné kvalifikace a specializace českých a moravských znakových tlumočníků o znalost amerického znakového jazyka.
Takto vyškolení znakoví tlumočníci by byli schopni na profesionální úrovni tlumočit neslyšícím účastníkům na mezinárodních konferencích, ale zároveň i tlumočit na obou univerzitách americkým neslyšícím studentům prostřednictvím amerického znakového jazyka, pokud se uskuteční výměnné studijní pobyty neslyšících studentů se zahraničními univerzitními pracovišti používajícími ASL jako prostředek vysokoškolské výuky. Počítáme také s tím, že by tito absolventi mohli dále předávat své znalosti českým neslyšícím studentům jako průpravu pro jejich postgraduální studium v USA, případně neslyšící studenty obou univerzit dobře připravit k budoucím letním školám angličtiny v USA, kde je ASL hlavním nástrojem výuky. Bohužel doposud v ČR takové odborníky dosud nemáme. Situaci je třeba řešit okamžitě, protože základní vyškolení českých odborníků v ASL na profesionální úrovni si vyžádá nejméně cca tři roky a jednotlivé fáze tohoto výukového programu, který je v praxi zaměřen na specifické potřeby tlumočících jednotlivců, nelze nijak uspíšit.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info